Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Античен фестивал в София пресъздава епохата на император Констанций II

Снимка: сдружение за антични реконструкции Mos Maiorum Ulpiae Serdicae

Гостите и жителите на столицата могат да се потопят в периода на късната античност и управлението на император Констанций II – един от синовете на Константин Велики. Възстановката се организира на 21 и 22 септември от сдружение за антични реконструкции Mos Maiorum Ulpiae Serdicae в рамките на фестивала "Сердика е моят Рим". Зрителите ще могат да видят как са се обличали хората в древността и кои са типичните занаяти за епохата.


Пред БТА Владимир Попов от сдружението посочва, че събитията са посещавани от публика, която живо се интересува от история, задава въпроси и иска да научи нещо ново. Затова и целта на организаторите е да обогатят знанията ѝ и да направят връзката между миналото и настоящето на България.

Освен да облече екипировка от античността, публиката може да участва в направата на глинени съдове и други предмети от древността и така да се включи в пресъздаването на занаяти, за да усети бита и начина на живот на хората преди 1400 години. 

Снимки: сдружение за антични реконструкции Mos Maiorum Ulpiae Serdicae

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празник на занаятите на Самоводската чаршия във Велико Търново

Над 80 занаятчии представят майсторството си в Нощта на Самоводската чаршия във Велико Търново, съобщава БТА. До 23 септември Фестивалът на занаятите ще представи традиционни и нови техники в различни сфери на бита. Сред тях са ателиета за изработка..

публикувано на 22.09.24 в 10:35

Градска естетика и поминък, свързан с морето – животът в древния град Анхиало, днешно Поморие

Курортните селища по Българското Черноморие могат условно да се разпределят в две категории – съвременни, забележителни със своите шумни и многоцветни улици, а във втората категория попадат достолепните пристанищни градове, с многовековна история,..

публикувано на 02.09.24 в 09:45

В миналото траханата е била защитa срещу глада, а днес – срещу загубата на памет

На 3 август 2024 г. на площада в село Пелевун, община Ивайловград, се провежда първият по рода си Празник на траханата в България. Събитието, свързано с родовата памет, кодирана в традиционната българска храна като дар от природата, е по идея на..

публикувано на 02.08.24 в 09:20