Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Празник на занаятите на Самоводската чаршия във Велико Търново

Над 80 занаятчии представят майсторството си в Нощта на Самоводската чаршия във Велико Търново, съобщава БТА. До 23 септември Фестивалът на занаятите ще представи традиционни и нови техники в различни сфери на бита. Сред тях са ателиета за изработка на мозайки, стъкло, текстил, тесто, хляб и сапуни. Творческите работилници са съпътствани от концерти и спектакли с артисти на кокили и майстори на огнено шоу. На Самоводския площад ще има и представления за деца, демонстрации за ходене на кокили и огнено шоу. В залата на Винения дегустационен център възпитаници на Професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон" ще представят свои авторски коктейли.


В Деня на Независимостта на България, обявена на 22 септември във Велико Търново, е предвидена специална празнична програма. Вечерта вокална група Emoji Kids с вокален педагог Ирена Трайкова ще даде началото на концерта на "Братя Мангасариян".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Хоро при извора" във Велинград – когато традицията извира от сърцето на Родопите

За поредна година Велинград кани всички почитатели на българския фолклор да се хванат на хоро край прочутите минерални извори на града. На 12 и 13 юли централният площад на Велинград ще се огласи от звуците на гайдите и тъпана по време на събитието "..

публикувано на 12.07.25 в 09:20

Вампирите по нашите земи не са от вчера. Кой е българският?

Всеки у нас още в детството си е чувал страховити истории за опасни вампири , които бродят в мрака и всячески се опитват да напакостят на хората. Днес тези мрачни дихания са ни познати най-вече от начина, по който ги пресъздават авторите на романи и..

публикувано на 28.06.25 в 08:05

За обредната храна в традиционната ни култура

Обредната храна е неизменна част от ритуалната система на българина. А в календара на българското село преди повече от век, храната с месо е била рядкост, общо взето 4-5 пъти в годината – Коледа, Гергьовден, Петровден, рибата за Никулден и пр. Затова..

публикувано на 14.06.25 в 13:15