Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Унгария честваха предстоящия Ден на независимостта

Снимка: Светла Кьосева

Българи в Унгария отбелязаха Деня на независимостта. По традиция тържеството събра присъстващите пред паметника "Български дулап" в Халастелек – град в конгломерацията на Будапеща, съобщи за БТА Светла Кьосева, главен редактор на българо-унгарското списание за култура и обществен живот "Хемус". По време на церемонията венци пред паметника поднесоха представители на българските институции и организации, на Българското посолство, кметовете на Халастелек и Сигетсентмиклош. 

Слово за Деня на независимостта, който се чества на 22 септември, произнесе Данчо Мусев, председател на Българското републиканско самоуправление. Поради лошото време празникът продължи в Културен дом "Шандор Мараи" с концерт на танцов състав "Мартеница" и дегустация на български специалитети. Халастелек, където някога са живеели българските градинари от 19-ти и 20-ти век, е единственото селище в Унгария, чието име е изписано и на кирилица на табела на влизане в града. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българка оглави Организацията на генералните консули в Торонто

Представителят на България – генералният консул Велислава Панова беше единодушно избрана за президент на Организацията на генералните консули в столицата на най-гъсто населената провинция в Канада - гр. Торонто, провинция Онтарио. За това съобщават от..

публикувано на 19.09.24 в 16:07

Изнесени консулски дни във Ванкувър

Генералното консулство на България в Торонто съвместно с Българо-канадското дружество в Британска Колумбия ще проведат изнесени консулски дни на 20 и 21 септември.  Адресът, на който ще се състоят консулските дни, е: 838 Hamilton St, Vancouver, BC V6B..

публикувано на 19.09.24 в 16:02

Делегация на БАН посети люлката на Българското книжовно дружество в Браила

Делегация на Българската академия на науките (БАН) заедно с дипломати и българи, живеещи в Румъния, посетиха Браила. Повод за това е честването на 155-годишнината на Академията. Учредителното събрание на Българското книжовно дружество, чийто..

публикувано на 19.09.24 в 08:41