Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Италия отваря два центъра за мигранти в Албания

Матео Пиантедози

Италия ще отвори през октомври първия от двата си центъра за мигранти на територията на Албания. Това съобщи италианският министър на вътрешните работи Матео Пиантедози, предаде АНСА. Двете страни имат споразумение за изграждане на центровете за мигранти, спасени в морето от италиански кораби. Новодошлите ще остават в Албания, докато Италия разглежда молбите им за убежище. Споразумението с Италия за мигрантите е критикувано от албанската и италианската опозиция и от организации за защита на правата на човека. То беше оспорвано пред Конституционния съд на Албания, но той се произнесе в полза на договореното от кабинета на премиера Еди Рама. Споразумението между Италия и Албания е първият пример за държава извън ЕС, която ще приема мигранти от името на страна членка на ЕС.

Сърбия връща задължителната казарма


Сръбското правителство разпореди на Министерството на отбраната да започне процедура по връщане на задължителната военна служба в страната. Тя беше отменена през 2011 г. и оттогава Сърбия разчиташе на професионалната си армия, съобщи сръбската телевизия Б92. Продължителността на службата ще е 75 дни, като намерението е тя да влезе в сила в средата на 2025 година. В момента се уточнява как наборниците с технически специалности да служат в съответните организационни единици на сръбската армия и на Министерството на отбраната, които изискват по-специални технически умения.

Премиерът на РСМ Мицкоски в Брюксел: Евроинтеграцията не трябва да се основава на двустранни въпроси

Християн Мицкоски

"Процесът на интеграция в рамките на ЕС както за нас, така и за региона, трябва да се основава на процес, който ще оценява постиженията, а не двустранните въпроси, като решаващ фактор". Това каза премиерът на Република Северна Македония (РСМ) Християн Мицкоски в четвъртък в Брюксел, където присъства на работен обяд, организиран от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, заедно с другите лидери на Западните Балкани. По думите на Мицкоски страната му се опитва от две десетилетия и половина да влезе в евроструктурата, но е жертва на двустранни въпроси. "Ще ви припомня, че в името на европейските ценности сменихме знамето, сменихме банкнотите, променихме няколко пъти Конституцията, сменихме името, за да покажем, че наистина искаме да бъдем част от европейското семейство", коментира той, цитиран от агенция MIA. Изявлението идва на фона на скандал, разтърсил България и РСМ, след като в телевизионно интервю вицепремиерът на РСМ Александър Николоски нарече българите "нецивилизовани". 

Румъния иска от ЕС компенсация заради високата цена на тока

Себастиан Бурдужа

Румъния ще поиска от ЕС компенсация за значителната разлика в цените на електроенергията между западната и източната част на континента, каза енергийният министър на страната Себастиан Бурдужа, цитиран от Радио Румъния Интернешънъл. Той обясни, че разликата се дължи на спад в производството на водноелектрическа енергия в страната поради суша, както и на проблеми с междусистемните връзки, препятстващи износа на по-евтина енергия от запад на изток. Румъния предоставя и енергийна подкрепа на Молдова и Украйна, което допълнително оказва натиск върху цените в страната. Цената в Румъния в момента е почти 150 EUR/MWh, доста над средната за Европа от почти 102 EUR/MWh.

Расте популацията на морски костенурки по бреговете на Кипър


Защитени зелени морски костенурки и костенурки от вида карета се завръщат активно по бреговете на две британски военни бази в Кипър. Броят на гнездата им надвишава миналогодишния рекорд с близо 25%, съобщават природозащитници, цитирани от БТА. През тази година на плажовете на двете бази са регистрирани 382 гнезда на морски костенурки, което е със 100 повече от 2023 година. "Рязкото нарастване на броя гнезда на костенурки е резултат от последователен, систематичен подход без пряка човешка намеса, заедно с прилагането на усилията за минимизиране на незаконните, вредни дейности на плажовете за гнездене", обясни пред "Асошиейтед прес"  Алексия Пердиу, специалист по околната среда и полицейски служител. Великобритания запази две военни бази по южното крайбрежие на Кипър, след като островът в Източното Средиземноморие получи независимост от колониалните ѝ владения през 1960 г.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ansa.it, vs.rs/sr, vlada.mk,forbes.ro, apnews.com

Още от категорията

Президентът Радев призова Скопие към реализъм в двустранните отношения

България винаги е била отворена за диалог със Северна Македония и очаква този диалог не само да спомага за нашето културно сближаване, но и да даде тласък на икономическото сътрудничество. Ние очакваме с този диалог да се решат най-сетне и..

публикувано на 13.09.24 в 18:20

По съседски: Събития с балкански адрес

Регионът Тулча се готви да стане геопарк на ЮНЕСКО Властите в окръг Тулча предприемат стъпки Североизточна Добруджа да стане глобален геопарк на ЮНЕСКО, територия на устойчиво развитие, чиито ценности са признати от международната..

публикувано на 13.09.24 в 10:40

България и Великобритания ще надграждат своето стратегическо партньорство

Висока оценка за състоянието на двустранните отношенията между България и Обединеното кралство дадоха зам.-министърът на външните работи Елена Шекерлетова и посланикът на Великобритания Натаниъл Копси. Те се ангажираха със задълбочаване и..

публикувано на 13.09.24 в 10:09