Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Триумф" - българският кандидат за "Оскар" триумфира на "Златната роза"

Снимка: zlatnaroza.bg

Във Варна филмът "Триумф" на режисьорския тандем Петър Вълчанов и Кристина Грозева спечели голямата награда за пълнометражен филм на 42-ия фестивал на българското кино "Златната роза". Лентата получи и наградата за сценарий, написан от двамата режисьори, заедно с Дечо Таралежков, както и приза за женска роля, който бе поделен между двете главни актриси Маргита Гошева и Мария Бакалова. Филмът спецели и наградата на публиката. 

Специалната награда на журито е за филма "Клопка" на Надежда Косева, която чрез видеопослание пожела повече хора да живеят достойно като главния герой Божека. Изпълнителят на ролята – Александър Трифонов, бе удостоен с наградата за мъжка роля. За операторската си работа в лентата бе отличен Кирил Проданов.

Призът за режисура е за Павел Веснаков за филма "Безветрие". На церемонията бе съобщено, че той е номиниран за Европейските филмови награди. 

За най-добър късометражен филм бе признат "Влечугите" на Кристина Спасовска, копродукция на България и Франция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Духът на Стара София завладява центъра на столицата

Имало едно време един необикновен квартал. От него започвал строежът на Стара София, защото се намирал между Двореца и гарата – основният път, който свързвал живота в града. В това пространство хората не просто задоволявали своята човешка потребност..

публикувано на 12.09.24 в 08:15

Варна е домакин на Световен фестивал на анимационния филм

20-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм се открива днес във Фестивалния и конгресен център на черноморския град Варна и ще продължи до 15 септември. Селектирани са над 70 заглавия в 7 категории , сред които най-очаквани..

публикувано на 11.09.24 в 08:35

В София се открива “Алея на книгата”

От днес до 15 септември столичният булевард “Витоша” и паркът пред Националния дворец на културата се превръщат в огромна книжарница на открито. Поредното издание на “Алея на книгата”, организирано от Асоциация “Българска книга”, дава изява на 138..

публикувано на 09.09.24 в 06:00