Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът се срещна с българските почетни консули в Полша

Снимка: Президентство/БТА

Президентът Румен Радев награди с почетен знак на държавния глава, почетния консул на България в Краков Веслав Новак за неговата подкрепа за разпространение на българския език и култура и цялостния му принос за развитие на двустранните отношения. 


Сред инициативите, подкрепени от почетния консул, е разкриването на клона на българското неделно училище "Дора Габе" в Краков. Предоставеното безвъзмездно от Веслав Новак помещение за училището е и основно място за срещи на българската диаспора във воеводството. 

Веслав Новак бе домакин на среща, която президентът Радев проведе с почетните консули на България в Полша. В хода на разговора бяха обсъдени перспективите за съвместни полско-български проекти. В срещатаучастваха и почетните консули Витолд Карчевски от град Бялисток, Януш Затон от Катовице и Ян Стравински от Гданск.

Президентът Румен Радев оцени високо ангажираността и отдадеността на консулите в Полша, чиято дейност има важен принос в осъществяването на дейности в областта на икономиката, образованието, културата, туризма, регионалното сътрудничество и за цялостното развитие на двустранните отношения, предава БТА.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България трябва да е готова за всички сценарии в Близкия изток

Трябва да сме готови за най-лошия сценарий, защото обстановката ескалира след директната атака на Иран срещу Израел, заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов пред БНТ. "Имаме стъпки на отговор, което е следваща ескалация", подчерта..

публикувано на 04.10.24 в 10:50

По съседски: Събития с балкански адрес

Премиерът на РСМ: Няма да се отклоним от членството в ЕС, но няма да лъскаме обувки Правейки оценка на първите 100 дни на кабинета си, македонският премиер Християн Мицкоски отчете, че правителството се е справило решително с..

публикувано на 04.10.24 в 10:05

Липсата на пълноценно членство в Шенген носи загуби в милиарди за България и Румъния

Подобряването на свързаността между България и Румъния е от ключово значение не само за двустранното сътрудничество, но и за икономическото развитие на региона, заяви президентът Румен Радев на годишната среща с представители на българския и..

публикувано на 03.10.24 в 16:23