Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в Пазарджик представя 21 творци от Северна Македония и България

Художествена галерия „Станислав Доспевски“ в Пазарджик
Снимка: artgallerydospevski.com

В Художествената галерия "Станислав Доспевски" в Пазарджик на 17 октомври от 18:00 часа ще бъде открита художествена изложба, наречена "Пред екрана". Тя е съставена от произведения на 21 автори от Северна Македония и България. 

Тазгодишното издание на проекта "Свързване" на македонския КИЦ в София представя изложбата "Пред екрана", чрез която поставяме художественото творчество и градивния човешки импулс над разединението, поляризацията и войнствеността в света
– казват организаторите.

Сред представяните творци са участниците в неформалната група "Конекция" - художници от Северна Македония, които живеят и работят в България: Марияна Иванова, Зоран Мише, Мариян Дзингаров, Перица Георгиев – Пепси, Кольо Мишев, Павел Целкоски и д-р Иво Пецов, който е инициатор и куратор.



Посетителите ще могат да видят също творбите на македонските съвременни художници Жанета Вангели, Ирена Паскали, Моника Мотеска, Гьорге Йованович, Зени Балажи, Вана Урошевич и Иванчо Талевски, както и на седем български съвременни автори - Богдан Александров, Елизар Милев, Емил Бачийски, Иво Бистрички, Карина Попова, Свилен Стефанов и Слав Недев.

От 17 декември изложбата ще може да бъде видяна и в София.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Берлин представят творчеството на художниците Ангел и Недялко Каранешеви

В Българския културен институт в Берлин /Leipziger Str. 114 – 115, 10117 Berlin/ тази вечер от 19.00 ч. се открива изложба по повод 50-годишнината от смъртта на Ангел Каранешев и 60-годишнината от кончината на Недялко Каранешев. Целта на изложбата е..

публикувано на 08.10.24 в 07:10

Срещата на върха на Франкофонията в Париж даде за пример българския модел на обучение

На XIX-ата Среща на върха на Франкофонията в Париж – пред представители на около 80 държави, беше изтъкнат като много добър пример българският модел на обучение на френски език и реализация на пазара на труда. В селището на Франкофонията в Париж..

публикувано на 06.10.24 в 16:33

В селището на Франкофонията в Париж вицепрезидентът откри българска изложба

Изложбата "Древните съкровища на България" откри вицепрезидентът Илияна Йотова в селището на Франкофонията в Париж, създадено в рамките на Срещата на върха на Международната организация на Франкофонията. Експозицията в българския павилион бе..

публикувано на 04.10.24 в 12:10