Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти 69% от българите в Молдова гласуваха срещу присъединяването към ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Благодарение на гласовете от чужбина все повече надделяват привържениците на конституционните реформи, които да позволят Молдова да се присъедини към ЕС – констатира журналистът Владимир Митев от румънската редакция на Радио България в коментар за проведения референдум в Молдова, в предаването "Хоризонт до обед на БНР.

"Молдовското общество все още е разделено по въпроса за своето геополитическо бъдеще. Всякакви опити за приближаване към ЕС ще стават с трудности", коментира журналистът и посочи, че над 1/4 от населението на Молдова живее в чужбина.

По думите му, на референдума близо 69% от българите в Молдова са гласували против конституционните промени. Ако на национално ниво кандидатът за втори президентски мандат Мая Санду получава 42,07%, от вота, а вторият кандидат – гагаузинът и бивш главен прокурор Александър Стояногло, получава 26,27%, то в населения с българи район Тараклия резултатите са коренно различни. Там Стояногло печели с 41,74%. Втора с 27,9% е независимия кандидат Витория Фортуна, която е бивш прокурор за борба с корупцията. На трето място в българския регион е бившия ръководител на автономния район Гагаузия Ирина Влах. Мая Санду е четвърта с едва 4,4%.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Премиера на книгата в София

Двуезично издание разглежда културната дипломация на емигрантите ни в Аржентина

"Когато имаш ярък път пред себе си, пречките са като дребните песъчинки по него" – с тези думи започва прологът на книгата на Аксиния Иванова и Иван Цанков "Българите в Аржентина. Културната дипломация на новата емиграция" , представена в Българския..

публикувано на 10.10.24 в 21:42

Президентът Румен Радев се среща с българи в Полша

Президентът Румен Радев е в Полша, където участва в 19-ата среща на държавните глави от групата „Арайолуш“ по покана на полския си колега Анджей Дуда. Основната тема на форума тази година са възможностите за задълбочаване на трансатлантическите отношения..

публикувано на 10.10.24 в 17:49

Болград събира местните етноси за Фестивал на националните култури

В украинския Болград на 12 октомври ще се проведе Фестивал на националните култури-2024. Представители на местните етнически общности ще представят своите песни и танци, автентични предмети. Ще се проведе и пазар за бесарабски съдове за хранене...

публикувано на 10.10.24 в 16:07