Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свети Димитър Солунски – духовният покровител на Видин

7
Снимка: Видинска митрополия

На 26 октомври Църквата ни почита паметта на св. великомъченик Димитър Солунски, считан за един от най-великите светии сред Православието. У нас името му се свързва и с възстановяването на Второто българско царство през XII век, когато братята-боляри Асен и Петър обявили в Търновград, че не признават повече византийската власт. Това станало на храмовия празник на построената от тях черква в чест на св. Димитър. В същия ден го провъзгласяват за духовен закрилник на българите. Оттогава светецът е на особена почит в България, а светите му мощи в Солун са постоянен обект за поклонение на много християни от цял свят.

През 1993 г. св. Димитър е обявен за духовен покровител на гр. Видин, а митрополитската катедрала "Св. Димитър" в града е вторият по големина храм в България след "Св. Александър Невски" в столицата.

Катедрален храм „Св. Вмчк. Димитър Солунски“
Градежът му започва през 1884 г. с благословията и активното съдействие на видинския митрополит Aнтим I, а гражданите се включват с доброволни дарения и труд. Строителството е по плана на тревненския майстор Генчо Кънев, допълнен от италианския архитект Бахнани и продължава до 1926 г.

"Тогава храмът се освещава и е извършена първата света литургия – разказва в интервю за Радио България председателят на митрополитската катедрала архимандрит Самуил. – Великолепието на храма разкрива какво е отношението на хората от онова време към общото дело. Хората са се включили всички с доброволен труд и построили своя Дом. Това е най-важното - Домът на хората. Ако ние гледаме на Божия храм като на свой дом, мястото където се обръщаме към Твореца, тогава всичко се променя в живота. Тогава смисълът му няма да бъде този, който виждаме сега, за жалост, около нас в дребното, земното, егоистичното. Тогава наистина ще искаме да помогнем на хората около нас. Неслучайно в много храмове се прави курбан на този ден, но той е, за да подпомогнем някого."

Архимандрит Самуил
По думите на архимандрит Самуил, точно това е правел и св. Димитър Солунски – помагал на хората в нужда. Преди да бъде измъчван за вярата, той раздал имуществото си на бедните, а след смъртта си продължил да помага на всички, които се обръщат към него с горещи молитви. "За жалост в днешно време хората се обръщат към Бога и Твореца, когато имат големи изпитания и трудности", отбелязва архимандрит Самуил и допълва:


"Въпреки че като че ли всички сме свободни сега и можем да се обърнем към Бога и да се помолим от сърце, молитвата идва тогава, когато дойдат големите трудности и проблеми. Това са моите наблюдения. Тогава хората се обръщат към Бога и разбира се, на тези големи празници. На Св. Димитър, на Рождество Христово, на Възкресение Христово искаме да отидем и да се помолим. Това е добре, но ако можехме да насочим мисълта в ежедневието си към Твореца – това би било най-полезно за нас. Като цяло, аз виждам, че има много какво да се желае, защото  всичко, което е около нас ни дърпа към земята материално. Трудно е човек да насочи погледа си към небесното. Трудно е човек да живее за другите и се опитваме по малко, с думи, с пример, да покажем на хората, че това е начинът и виждаме, че идват хора, но не бих казал, че това е достатъчно."


Затова архимандрит Самуил приканва православните да посещават редовно Светата Литургия, по време на която се извършва най-великото тайнство – Евхаристията, завещана от Иисус Христос на Тайната вечеря. А на видинчани пожелава да се върнат към корените си от времето, когато Видин е играел важна роля в културната и просветна дейност на страната ни. Да съхранят в сърцата си добрия пример от недалечното минало, когато настоящият патриарх Даниил е служил със смирение и отдаденост като Видински митрополит.

"Вярваме, че ще бъде Божията воля и следващият митрополит да бъде достоен последовател на делото на дядо Даниил!"

Снимки: Видинска митрополия, БТА

Катедрален храм „Св. Вмчк. Димитър Солунски“


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Проф. Ангел Димитров

Новите членове в българо-македонската историческа комисия, работят постарому

В Скопие се проведе заседание на съвместната комисия по историческите въпроси между България и Северна Македония. Поради обновения състав на македонската страна в комисията основно са обсъдени „принципите на работа, протоколни и..

публикувано на 27.10.24 в 16:18
Снимка: Красимир Георгиев (НАИМ-БАН)

Златни съкровища и артефакти от 14 наши музея ще гостуват на музея „Гети“ в Лос Анджелис

Над 150 експоната от 14 български музея ще участват в изложба под наслов „Древна Тракия и античния свят“. Експозицията ще бъде открита на 3 ноември в музея „Гети“ в Лос Анджелис и ще продължи до 3 март 2025 г., съобщават от Националния..

публикувано на 26.10.24 в 17:35
Четници от ВМОРО, Илинденско-Преображенското въстание

Преди 131 години в Солун български интелектуалци основават ВМОРО

Датата 23 октомври, която запознатите с македонските дела свързват с основаването на ВМОРО/ВМРО преди 131 години в Солун, вече 17 години се чества в Северна Македония като държавен празник и е неработен ден в страната. Тази несъмнено важна за..

публикувано на 23.10.24 в 10:15