Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочни парламентарни избори – 27 октомври 2024

Диди Хатчер от Бостън: Ще гласувам пак и пак… колкото пъти трябва

Българската общност в района на Бостън гласува двойно – и в българските, и в американските избори

Диди Хатчер
Снимка: стопкадър

Сградата на Българския център в Нова Англия, САЩ, в която се помещават също българското училище и българската църква в Бостън, е домакин на една от двете секционни избирателни комисии в района.

Български център в Нова Англия

"Предварително подадените заявления за гласуване на тези избори общо за щата Масачузетс са почти двойно по-малко от парламентарните избори например през април 2023 г., но ниската число може да се дължи и на факта, че тук, както и навсякъде другаде в чужбина, автоматично бяха открити секции на местата, където поне веднъж през последните 5 години са гласували повече от 100 души. Така в щатите Масачузетс и Кънектикът автоматично бяха открити общо 5 секции – 2 край Бостън, по 1 на о-в Нантъкет и в Хаянис на Кейп Код; както и 1 в Норуолк. Това са и най-близките избирателни секции общо за Нова Англия – включително и за щатите Роуд Айлънд, Мейн, Ню Хемпшир и  Вермонт" – посочва за Радио България Надя Улман, член на Борда на директорите на Българския център в Нова Англия. На нея дължим и видеата със сънародници от Бостън, където изборният ден започва в 13ч. българско време.

Надя Улман

На предсрочния парламентарен вот днес българите зад граница могат да избират партия или коалиция, но нямат възможност за преференции, каквито могат да посочат избирателите в страната. За много от сънародниците ни в района на Бостън, този уикенд включва гласуване както в българските предсрочни парламентарни избори, така и в американските избори – припомня ни Надя Улман:

"Тази есен, поредните предсрочни парламентарни избори в България съвпадат със сезона на американските избори (на 5-ти ноември.) На многo места в САЩ вече тече ранното гласуване в американските избори и този уикенд има отворени ранните секции, но също така  имаме възможност да гласуваме и по пощата - с предварителна заявка." 

"Ще гласувам пак и пак, колкото пъти трябва" – казва сънародничката ни Диди Хатчер. Тя е майка на две деца, които учат в Българското училище в Бостън и ще гласува, защото очаква промяна в Родината: "Ако искаме някои от нещата да се прменят, трябва да правим нещо и да си изработим това подобрение".


Снимки: стопкадър, Facebook / Български център в Нова Англия, личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook/Waterfall Folklore Fest Niagara

"Фолклорен водопад" събира край Ниагара любители на българския фолклор

Фестивалът "Фолклорен водопад" ще срещне на 15 юни почитателите на българския танцов фолклор от различни краища на САЩ и Канада. Събитието се очаква с голям интерес от нашата общност отвъд Океана , поради което билетите за него бяха изчерпани още в..

публикувано на 14.06.24 в 15:54

Вотът в България приключи, но сънародниците в САЩ продължават да гласуват

55 са изборните секции, в които сънародниците ни в Съединените американски щати могат да упражнят правото си на глас в предсрочния парламентарен вот. " Гласуваме само за Народно събрание, т.е. за партия или коалиция, нямаме възможност да..

публикувано на 09.06.24 в 21:57

Генералното ни консулство в Чикаго разказва за достиженията на българската емиграция в Северна Америка

Генералното консулство на България в Чикаго ще осъществи през лятото образователния проект “История и достижения на българската емиграция в Северна Америка”, съобщиха от дипломатическото представителство. Целта е българската диаспора да се..

публикувано на 31.05.24 в 09:26