Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочни избори – 27 октомври 2024 г.

Много висока избирателна активност на българите в Брюксел

Снимка: личен архив

Изключително висока избирателна активност до средата на деня бележи една от 16-те изборни секции, разположени в сърцето на Европа – Брюксел. 334 българи (към 15 часа българско време) вече упражниха правото си на вот в Секция 2 към Постоянното представителство на България в ЕС до момента – съобщи за Радио България заместник-председателят на секцията Анета Тодорова. За сравнение, само преди три месеца общия брой гласувалите в секцията за целия ден беше 332 души.

"Предния път интересът беше засилен към обяд, когато се образува километрична опашка и вероятно хората са си взели поука и просто са  разпределили времето си по-гъвкаво. След като до обяд са 300, предполагам, че още толкова ще дойдат следобед."

В изборната секция вот може да се упражни както на хартиена бюлетина, така и чрез машина. Проблеми при самото организиране на деня не е имало, каза още Тодорова.  

"Досега машината не е дефектирала. Четохме, че в България има много такива, но при нас няма такъв случай."

Анета Тодорова

Разнопосочни са нагласите на сънародниците ни в Брюксел, казва ни Анета. На хората не им се гласува толкова много пъти в годината и всеки път казват, че се надяват това да е за последно и най-накрая да бъде избрано правителство“. Тя самата не вярва това да се случи и този път.

"Сега на мен ми се струва, че недостатъчно хора гласуват в самата България. Колко опасно за демокрацията е това - не мога да кажа, но не всеки упражнява правото си на глас, поне от това, което прочетохме 10% бяха гласували до обяд в държавата ни. Докато при нас процентът е много по-висок“- с лек укор и огорчение споделя българското сопрано.

"Аз за пореден път участвам (в изборния процес - бел.ред.), защото се надявам на някакво добро бъдеще за нашата страна. Все пак родителите ни живеят там, близките ни и с това, че гласуваме от чужбина се надяваме да им помогнем на тях. А и един ден да се завърнем в една по-добра държава."


Вече 14 години Анета Тодорова живее в Белгия. Тя преподава в българското училище към посолството на България там, организира класически концерти, в които самата тя пее, част е от Клуб “На хорото в Брюксел" и от фолклорен хор "Булгапея" с диригент Надежда Николова. Личната й надежда за времето след 27 октомври 2024 година е само една: 

"Надявам се да имаме стабилно правителство и то да бъде оглавено от партии, в които има млади и образовани хора. Хората просто нямат доверие на старите партии."

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Избирателите в Рединг получават подарък - книга

Изборният ден в Рединг, Югоизточна Англия, протича спокойно. Очаква се да гласуват около 300 души. В единствената секция в града се гласува само на хартия. Вече втори вот изборната секция е на нов адрес, но не е ясно дали това ще повлияе на..

публикувано на 27.10.24 в 19:10
Прага

Ирена Ангелова, Чехия: За пореден път българите в отдалечени от Прага градове не могат да гласуват

Прекалено е ангажиран животът на българите в Чехия. Работят масово в различни заводи, трудът е на смени, натрупва се умора и хората нямат желание да пътуват до столицата в неделния ден, само за да успеят да гласуват. С това си обяснява слабия интерес към..

публикувано на 27.10.24 в 19:01

За трета година BgFACE отличи сънародници на Западния бряг на САЩ

Световноизвестeн български актьор и хирург спечелиха признание на третото издание на Българските награди за изкуство, наука, образование и култура в Лос Анджелис – съобщи Генералното консулство на България там чрез фейсбук профила си ...

публикувано на 27.10.24 в 18:10