Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситуацията след вота: очакване за правителство, въпреки още по-голямото раздробяване на парламента

Съставянето на редовен кабинет в България ще изисква повече от двама партньори

Снимка: БГНЕС

Поредните предсрочни избори вече са зад гърба ни, но извън леко повишената избирателна активност, в сравнение с вота през юни тази година, все още е трудно да се прогнозират политическите конфигурации, които ще дадат шанс за формирането на редовно правителство, излъчено от състава на 51-ото Народно събрание. Единственото сигурно преди обявяването на окончателните резултати от ЦИК сякаш е първото място на коалицията ГЕРБ-СДС, която като победител вече обяви, че ще направи всичко възможно за съставяне на правителство.

По думите на политолога Ивайло Илиев обаче, преди подобна заявка, е важно от коалицията да отговорят на няколко често задавани въпроса:

Ивайло Илиев
"Първият въпрос е, защо стигнахме до тези избори, след които отново говорим за някаква форма на разбирателство между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, постигнато на масата за преговори. Вторият въпрос, чийто отговор очакваме е, дали ще има едно ново начало в ГЕРБ, или ще създаде  ясно мнозинство с ПП-ДБ, което да не му се наложи силово да гласува партиен кабинет, с партиен премиер (каквито заявки ГЕРБ даде по време на кампанията), а по-скоро по време на тези трудни преговори да бъдат договорени планове за реформи, антикорупционното законодателство, съставите на регулаторните органи и т.н. Тоест въпросът, който ни доведе до тези избори – дали Бойко Борисов ще успее да се откачи от някакво влияние от други хора, трябва да намери своя отговор в следващите няколко денонощия, иначе няма как да стартира изобщо работата на парламента."

И ако мнението на Ивайло Илиев звучи по-скоро реалистично, то Татяна Буруджиева е донякъде скептична за възможността преговорите между двете коалиции да са успешни:

Татяна Буруджиева

"ПП-ДБ  не отчитат,  че стават все по-малки от ГЕРБ и освен това тяхното спасение се дължи основно на партньорите им от ДСБ и "Да, България". Фактът, че не отчиташ до каква степен нито можеш да достигнеш до хората, нито хората проявяват активност да се приближат до теб, показва, че в преговорите ще имаме неадекватно поведение от страна на политическите сили. Адекватността означава всеки да си види мястото, на което избирателят го е поставил и да го разбере."

Все пак, възможности за съставянето на кабинет Буруджиева вижда в две посоки:

"Единият вариант е "Продължаваме промяната" и най-вече "Демократична България" да са прагматични партии и да оформят две парламентарни групи. Ако се стигне до разцепление, има възможност да се състави правителство с ДБ, ИТН и с БСП. Това ще е програмно правителство  с ясна политическа отговорност, в което всеки да си носи кръста в управлението. Другият вариант е да се потърси подкрепа от някое от двете ДПС-та. Разцеплението в Движението за права и свободи води до два резултата. Първият е, че ДПС вече не може да е балансьор в българската политика и това е добрата новина. Така няма да се влиза в управлението през задния вход. Второ, сборният им резултат показва, че те са втора политическа сила. Така че вариантите са или за ясна ориентирана вдясно и работеща с ЕК и с ЕНП коалиция, или широко коалиционно представено правителство, фокусирано на програма, а не на десни ценности" – прогнозира Буруджиева.

При 100% обработени протоколи от паралелното броене, с взети предвид и гласовете на сънародниците ни зад граница, социологическата агенция "Галъп интернешънъл", с която БНР си партнира и на тези избори обяви, че в 51-вото Народно събрание народни представители ще имат 9 политически субекта – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Възраждане, Има такъв народ, БСП, Алианс за права и свободи, ДПС-Ново начало, МЕЧ и Величие.

Може би за първи път парламентът ще бъде толкова шаренпосочи Яница Петкова от "Галъп интернешънъл болкан" и допълни:

Яница Петкова

"Виждаме нов парламент с 9 политически сили, който е силно фрагментиран. Доста партньори ще трябва да се обединят, за да се получи някакво мнозинство в НС. Дали ще бъде стабилно или не, предстои да видим. Този път имаме доста сериозни заявки за започване на преговори за управление, така че през следващите дни и седмици, със сигурност, ще бъде интересно".

Съставил: Йоан Колев по интервюта на БНР-Пловдив и БНР-Радио София

Снимки: БТА, личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МЕЧ даде заявка за коалиция на малцинството

Налице са предпоставки за сформиране на анти-ГЕРБ и ДПС мнозинство. На брифинг, лидерът на партия МЕЧ Радостин Василев изрази увереност, че такова мнозинство ще има и то ще е бъде от между 140-150 народни представители. „Отговорност на ПП-ДБ е да поканят..

публикувано на 28.10.24 в 12:39

При 99,71% обработени протоколи на ЦИК: Девет формации влизат в 51-вия парламент

След предсрочния парламентарен вот на 27 октомври, Централната избирателна комисия публикува междинни данни от  99, 71%    обработени протоколи. В 51-вия парламент влизат девет политически формации: ГЕРБ-СДС – 26,40%..

обновено на 28.10.24 в 11:59

Парламентарно представените политически сили, без „Величие“ са увеличили електората си

Всички формации, влизащи в 51-вото Народно събрание, с изключение на партия "Величие", са получили повече гласове на парламентарните избори на 27-и октомври спрямо гласовете за тях на изборите за 50-тото НС, проведени на 9-и юни 2024 г. При 99,03%..

публикувано на 28.10.24 в 11:53