Как обичаите в старата българската обредност придобиват нови форми с времето под неизбежното въздействие на историческите промени, модата и политическите решения?
Отговор на въпроса търси новата експозиция "Готови ли сте за… разкази по Коледа“, с която Националният етнографски музей в София предлага на многобройните си посетители съвременен и атрактивен прочит на един от най-светлите празници в годината.
Днес всичко, което символизира Рождество Христово, може да се намери на една ръка или на един клик разстояние. Но какво е било значението му за хората в миналото, с какви дейности е било изпълнено ежедневието им в дните от Игнажден, когато се е замъчила Божата майка до деня, ознаменувал раждането на Млада бога? Знаем ли днес какво се крие зад числовата символиката на ястията, които поставяме на празничната трапеза? Как са изглеждали благопожеланията за дома и семейството във време, когато не е имало Интернет и мобилни комуникации? Кога елховите дръвчета и подаръците стават неделима част от празника?
Как вярата и обичаите оцеляват във времена на войни, атеизъм и икономическа криза? Как в забързаното ни ежедневие днес, между коледни промоции и гръмки заглавия за насилие и омраза, отново да върнем смисъла на коледния дух в домовете и сърцата си? Тези и много други въпроси търсят своите отговори в експозицията на Националния етнографски музей.
Любопитни експонати от близкото и по-далечното ни минало, снимки, извадки от пресата, спомени и истории на няколко поколения допълват представяния разказ на специалистите от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей. Изложбата може да бъде разгледана до края на месец януари 2025 г. в залите на Националния етнографски музей.
Вторият събор на боба с наденицата обещава незабравим празник на вкуса и фолклорните традиции в село Житница (Южна България). На красивите поляни на местната конна база на 7 септември се събират любители на автентичната кухня, за да оценят по..
В Родопите киселото мляко е символ на здраве, дълголетие и традиция. От 29 до 31 август 2025 година село Момчиловци е домакин на ежегодния Фестивал на киселото мляко – празник, който съчетава култура, кулинария и родопски обичаи...
Професията на готвача става все по-престижна, а хората които се занимават с нея трябва наистина да я обичат, защото часовете труд са много, натоварването и отговорностите – също. Небесен покровител на готвачите е Св. Лаврентий – един от седемте..