Как обичаите в старата българската обредност придобиват нови форми с времето под неизбежното въздействие на историческите промени, модата и политическите решения?
Отговор на въпроса търси новата експозиция "Готови ли сте за… разкази по Коледа“, с която Националният етнографски музей в София предлага на многобройните си посетители съвременен и атрактивен прочит на един от най-светлите празници в годината.
Днес всичко, което символизира Рождество Христово, може да се намери на една ръка или на един клик разстояние. Но какво е било значението му за хората в миналото, с какви дейности е било изпълнено ежедневието им в дните от Игнажден, когато се е замъчила Божата майка до деня, ознаменувал раждането на Млада бога? Знаем ли днес какво се крие зад числовата символиката на ястията, които поставяме на празничната трапеза? Как са изглеждали благопожеланията за дома и семейството във време, когато не е имало Интернет и мобилни комуникации? Кога елховите дръвчета и подаръците стават неделима част от празника?
Как вярата и обичаите оцеляват във времена на войни, атеизъм и икономическа криза? Как в забързаното ни ежедневие днес, между коледни промоции и гръмки заглавия за насилие и омраза, отново да върнем смисъла на коледния дух в домовете и сърцата си? Тези и много други въпроси търсят своите отговори в експозицията на Националния етнографски музей.
Любопитни експонати от близкото и по-далечното ни минало, снимки, извадки от пресата, спомени и истории на няколко поколения допълват представяния разказ на специалистите от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей. Изложбата може да бъде разгледана до края на месец януари 2025 г. в залите на Националния етнографски музей.
Специална занаятчийска работилница за керамични съдове от царски вид, каквито са използвали болярските семейства по времето на Второто българско царство ( XII – XIV в.) има в старопрестолния ни град Велико Търново. Ателието се намира почти в..
Голям празник като 6 май – Ден на Св. Георги Победоносец – не минава без подготовка за курбан във всички православни храмове, носещи името на светеца. Най-често храната се приготвя от агнешко или овче месо, както повелява традицията на този ден...
В края на 19-и век чешкият художник и фолклорист Лудвик Куба предприема пътуване до нашите земи, за да изследва българското песенно наследство. След като записва чутите мелодии, той посвещава цял том на България в своята поредица "Славянството в..