Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Българите са все по-склонни да опитват нови вкусове, твърди французинът Беноа Гарболино

Снимка: Facebook /Benoit Garbolino

27 години делят Беноа Гарболино от решението му да последва повика на сърцето си и да напусне Франция, за да заживее у нас. Поводът, както подобава на всяка щастлива житейска съдба, е съпругата му Сияна, с която се запознават във френския средновековен град Шамбери (Chambеry), където следват право. В България французинът основава дружество, в което предлага юридически услуги, но малко преди края на 2024 решава, че готвенето е неговото истинско амплоа и му се посвещава:

"Обичам хубавата храна и хубавото вино, затова реших да организирам кулинарни събития. Първоначално започнах работа във фирма, която се занимаваше с внос на вино от Франция и други държави, но тъй като не се разбрахме, тръгнах по собствен път. Започнах да организирам частни партита с мои приятели, на които готвех типични френски семейни рецепти" – разказва Беноа пред Радио България.

Французинът признава, че шампанското не е сред продуктите, които би искал да предлага, тъй като у нас вече има достатъчно вносители, а този пазар е много конкурентен:

"Аз по-скоро искам да работя с по-малки семейни изби във Франция. Обикновено те се управляват от двама души – родител с едно дете, и те живеят от това производство, което е между 8 и 20 000 бутилки на година. Тъй като те нямат възможност да се грижат за износа в чужбина, аз се старая да бъда този човек. Към тях бих се насочил по-скоро, отколкото към големите имена и изби."

Фрикасе от телешко месо – това е кулинарната изненада, която Беноа е подготвил за първото частно парти, което прави у нас. Рецептата е популярна:

"Истинското телешко месо е розово, а не червено и то от животни, които са до определена възраст. За ястието се прави бульон, в който има чесън, карамфил, лук, праз и моркови. Варят се с месото, което е заедно с кокала, в продължение на 2-3 часа. Когато месото е готово, този бульон се филтрира и от него се прави бешамел сос.  Върви много добре с ориз и хубаво вино. Може би това е рецептата, която направи френската кухня известна по целия свят."

Броят на гостите на частните събития обикновено е между 20 и 35 души. "Предлагам себе си – казва с усмивка Беноа. – Ядем хубава храна, пием хубаво вино". А разговорите нямат определена тема:

"Разговаряме за всичко и идеята е да се съберем около хубавата храна. Хората не могат да я избират предварително, аз предлагам три ястия, които те могат да опитат. Правил съм салати със сирене от Алпите, цикория с орехи и бекон – вкусни неща, които са много различни от това, което българите обичат да ядат."

Въпреки това, готвачът не смята, че сме толкова консервативни по отношение на различните вкусове и сме все по-склонни да опитваме нови неща:

"Консерватизъм сред българите по-скоро има по отношение на самото приготвяне на храната. За онова, което трябва да знаем, за да приготвим едно хубаво ястие, са ни нужни специални рецепти, които пазим в книги."

"Има ли нещо по вкусно от български домат, с чесън, със сирене, с хубава българска ракия? – риторично пита Беноа. Нашата лятна кухня, мусаката, печените чушки, "фантастичните зеленчуци и плодове" – всичко това кара французина да се чувства добре тук. От съвсем скоро французинът се е заел с внос на стриди – макар у нас все още да са по-скоро слабо познат продукт, в родината му са на изключителна почит. Стойността им там е между 6 и 10 евро за килограм, докато у нас цената в ресторант достига до 12 лева за бройка.

"Обичам хубавите неща!" – казва събеседникът ни и бързо уточнява, че за да се намери хубав продукт трябва да знаеш откъде да го купиш.

"В България има много ферми, които предлагат хубави продукти. Може би са на по-висока цена, но си заслужават"– признава Беноа и ни съветва – „Не ходете да пиете бира в местната кръчма, а по-скоро си купувайте такива продукти и си гответе вкъщи. Ще видите, че няма да сте далеч от необходимия ви бюджет."


Снимки: личен архив, Facebook /Benoit Garbolino 

По публикацията работи: Марта Рос


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Итън Шейбър

Американецът Итън Шейбър, за когото България е "неговото място"

Какви са българите? Какъв е животът на един чужденец в България? Трудно ли се "опитомява" езикът и културата ни? Къде се пресичат чувството за хумор и любовта към една малка държава от Източна Европа? – въпроси, които всеки един отворен към света..

публикувано на 08.08.25 в 08:45

Ина Сотирова за пътя си до Ямайка, миризливото манго и киното

Няма точна статистика за броя на българите, които живеят на остров Ямайка. Но като доказателство, че трудно може да намерим място по света, на което да няма поне един сънародник, наскоро се срещнах с режисьора Ина Сотирова, която от 10 години живее на..

публикувано на 03.08.25 в 09:25
 Еманюел Делум (в средата)

Как французинът Еманюел Делум от Париж откри страната ни и Радио България

Срещнахме французина Еманюел Делум в българската православна църква "Св. Патриарх Евтимий Търновски" в Париж. Той е женен, с пет деца и семейството му изповядва православната вяра. Открива България в момент на голямо изпитание през 2018 г. по време..

публикувано на 29.07.25 в 11:05