Над 500 души от цялата страна се събират днес на националния фестивал "Някога... Когато хлябът имаше душа" в петричкото село Генерал Тодоров, съобщи кметът на населеното място Станислав Станков. Участие в четвъртото му издание са заявили и многобройни гости от Република Северна Македония.
През тази година за първи път в селото се обособява улица, посветена на занаятчийските изделия. Тя се нарича "Чаршията" и на нея ще се предлагат само ръчно направени предмети, а занаятчии ще изработват на място различни изделия.
Специално за празника са издигнати и две сцени. На едната от тях ще се представят традиционни песни и танци, докато другата ще пресъздава автентична атмосфера и посетителите ще се запознават с традиционни занаяти като тъкане на стан и предене на вълна.
Всеки участник ще се включи в празника с две домашно приготвени ястия по избор и ще бъде задължен да предостави на организаторите рецептата за тях. Най-сполучливите рецепти ще бъдат издадени в готварска книга, която ще се разпространява безплатно на фестивала догодина.
Гостите на празника ще имат възможност и да получат печат в туристическия паспорт на сдружение "Млад планинар", чиято цел е да популяризира община Петрич като туристическа дестинация.
Фолклорният празник "Някога... Когато хлябът имаше душа" се организира от читалище "Яне Сандански-1946" с подкрепата на Община Петрич и кметството на село Генерал Тодоров, информира БТА. Целта на проявата е да бъдат запазени народните традиции и автентичните рецепти и те да се предадат на следващите поколения.
За десети пореден път фестивалът "Ежедневието на Средновековен Търновград" ще събере от 6 до 8 юни участници от различни краища на Европа, за да възстанови историческите събития и бита на града такива, каквито са били между XII и XIV век, когато е..
Специална занаятчийска работилница за керамични съдове от царски вид, каквито са използвали болярските семейства по времето на Второто българско царство ( XII – XIV в.) има в старопрестолния ни град Велико Търново. Ателието се намира почти в..
Голям празник като 6 май – Ден на Св. Георги Победоносец – не минава без подготовка за курбан във всички православни храмове, носещи името на светеца. Най-често храната се приготвя от агнешко или овче месо, както повелява традицията на този ден...