Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова технология при зъбните импланти


Хит при поставянето на зъбни импалнти е използването на хирургични водачи, които правят процедурата изключително прецизна. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ специалистът по лицево-челюстна хирургия д-р Георги Хараланов. Той допълни, че новият метод се осъществява на базата на предварително рентгеново изследване и отпечатъци, взети от конкретния пациент.

Денталният имплант е заместител на корена или корените на зъба. Подобно на корените, той се закрепя към челюстната кост и веднъж хирургически поставен, не е видим. Тези импланти служат за основа на корони – частта от зъба, която се вижда в устната ни кухина, мостове или протези. 

 Имплантите се изработват от титан, който е лек, здрав и биосъвместим. Това означава, че няма да бъде отхвърлен от организма ни. Титанът и титановите смеси са най-широко разпространените метали както сред стоматологичните, така и сред други костни импланти, като ортопедичните ставни заместители. Денталните импланти имат най-висок успех, в сравнение с всички други хирургически импланти.

Специалното свойство на титана да се слива с костта, наречено осеоинтеграция, е биологичната основа на успеха на денталния имплант. Това е така, защото когато се загуби зъб, се губи и костта, която го поддържа. По този начин заедно със заместването на загубен зъб, имплантът помага да се поддържа и плътността и формата на челюстта

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с д-р Георги Хараланов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекарите в Стара Загора с модерен сайт

Районната колегия на Българския лекарски съюз има изцяло обновен сайт. Той разполага с много и лесно достъпна информация както за работата на лекарите на местно ниво, така и на национално. Това коментира в здравното предаване на Радио Стара..

публикувано на 26.10.24 в 12:48
доц. д-р Георги Арабаджиев

Надежда за живот: Донорска ситуация в Стара Загора спаси трима

Успешна донорска ситуация реализира Университетската болница "Проф.Стоян Киркович" в Стара Загора преди ден. Шанс за живот на трима даде 43-годишен мъж в мозъчна смърт от града. Сложната интервенция по експлантация на бъбреци и черен дроб беше извършена в..

публикувано на 25.10.24 в 10:53
УМБАЛ

Окончателно: Стара Загора остава без високотехнологичен център за лечение на инсулт

Стара Загора не е включена в проекта за изграждане на т.нар. "строук центрове" за лечение на инсулт по Плана за възстановяване и устойчивост заради близостта си до Пловдив, където вече е планиран такъв център. Това посочват от Министерството на..

обновено на 23.10.24 в 15:04
доц. д-р Стефан Вълканов, началник на Клиниката по неврохирургия в Университетската болница в Стара Загора

Критичен поглед към здравето: Защо Стара Загора се нуждае от stroke център

Има смисъл от създаването на "stroke център" за лечението на мозъчен инсулт в Стара Загора . Заболяването е социалнозначимо и покосява 50 000 българи годишно. Около 10% от тях губят живота си, а голяма част от преживелите развиват различна степен на..

обновено на 22.10.24 в 16:34

Недко Кузманов: В Стара Загора трябва да има център за лечение на инсулт

От Асоциацията на помощник-фармацевтите обявиха протестна готовност. Те се обучават в медицинските колежи в 3-годишен курс и завършват със степен "професионален бакалавър". От гилдията смятат, че у нас липсва регулация, съответстваща на възприетите и..

обновено на 21.10.24 в 14:07

Ръст на ваксинираните в Стара Загора

От Регионалната здравна инспекция отчитат сериозен ръст на имунизираните. През 2022 година в област Стара Загора срещу грип са се ваксинирали почти 10 хиляди души, а през 2023-та те вече са 13 хиляди, които съставляват около 4 % от..

публикувано на 19.10.24 в 12:05

Деца рисуваха микроби в здравно творческо ателие

Две старозагорски педиатърки поканиха малките си пациенти и техните родители на рисуване на двора. Целта на импровизираното неделно събитие беше да се поговори отново за чистите ръце, за профилактиката и за  личното здраве изобщо. Децата..

публикувано на 18.10.24 в 11:12

Д-р Пиличева от казанлъшката болница - с награда "Ти с нашето бъдеще"

На стилна церемония снощи Районната лекарска колегия раздаде годишните си награди по повод 19 октомври - Ден на българския лекар и 123 години от създаването на съсловната организация. Те се присъждат в 5 категории: лекар на годината;..

публикувано на 17.10.24 в 17:26

Изкуственият интелект в помощ на анестезиолозите

Изкуственият интелект (AI) започва да играе важна роля в анестезиологията, като помага на лекарите в избора на подходящи медикаменти и дозировки, особено в големите болници. Това съобщи д-р Кирил Добрев в Международния ден на анестезиолога. „..

публикувано на 16.10.24 в 10:00
УМБАЛ

Ще има ли в Стара Загора център за лечение на инсулт

Стара Загора не попада сред градовете, в които ще бъдат изградени центрове за високотехнологично лечение на инсулт. Предвижда се stroke центрове (за спасяване от мозъчен инсулт) да заработят в три болници в София и по един в Пловдив, Варна и Плевен,..

публикувано на 15.10.24 в 13:16