Eмисия новини
от 12.00 часа

Повече от 200 възстановчици на битки, занаяти и обичаи от античността в 17-ото издание на „Орел на Дунава“

Повече от 200 възстановчици на битки, занаяти и обичаи от античността ще се включат в 17-ото издание на фестивала „Орел на Дунава“. Той ще се проведе от 9 до 11 юни в древноримското селище Нове край Свищов. Посетителите ще се върнат във времената от първи до седми век след Христа, благодарение на реанакторските групи от 5 държави.  „Орел..

публикувано на 31.05.23 в 15:22
Снимка: Българското училище в Саутхемптън

Българчета в Саутхемптън изписаха мисъл на Апостола с неговия почерк

Българското училище в Саутхемптън, Великобритания, носи името на революционера Васил Левски, отдал себе си на народното дело за освобождение на Отечеството. По повод отбелязването на 150-ата годишнина от обесването на Апостола на свободата учениците се запознаха с малко известни факти от живота му, споделиха своите емоции и отношение чрез творчество..

публикувано на 29.05.23 в 11:45
Снимка: БНУ „Васил Левски“ в Сарагоса, Испания

Училище "Васил Левски" в Сарагоса вече 14 години подклажда паметта за България и героите ни

Образът и делото на Апостола на свободата изникват в съзнанието на всеки българин, когато трябва да назове името на роден герой. И макар историците да спорят за някои моменти от живота му, той наистина заема централно място в сърцето на своя народ. Доказателство за това са множеството паметници, разпръснати от сръбския Цариброд до далечна..

публикувано на 25.04.23 в 12:20
Снимка: Дружество „Васил Левски“ - Шанън

За българчетата в Ирландия Васил Левски е супергерой

През последните 20 години расте броят на българите, установили се да живея и работят в една от най-отдалечените от родината точки на Европа – Ирландия. Не само столицата е притегателен икономически център, но и малкият, разположен в западната част на страната град Шанън. Там вълната емигранти от България пристига през 1999, 2001 г.. И тъй като..

публикувано на 12.04.23 в 06:35

Апостола на свободата и неговите съратници – хиляди, маса, народ

Революционерът, радетелят за свобода, народно управление и демократска република извика – Народе???? Към онзи народ ли се обърна Апостола, който от: „всякоя възраст, класа, пол, занятье зимаше участье в това предприятье; богатий с парите, сюрмахът с трудът, момите с иглата, учений с умът” или бе провидял в бъдното? Отговорът е належащ. ТОЗИ..

публикувано на 27.03.23 в 12:03