Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турска хуманитарна организация, подозирана за връзки с "Ал Кайда"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

25 сътрудници на хуманитарна организация, свързвана с премиера на Турция - Реджеп Тайип Ердоган, бяха задържани при мащабна антитерористична операция в страната. Ислямистката хуманитарна фондация "Човешки права и свободи" се подозира за връзки с терористичната мрежа на "Ал Кайда" в Турция. Председателят на фондацията в град Кайсери Реджеп Чамдаллъ бе задържан при мащабна акция на турските сили по сигурността, която предприеха в шест турски провинции - Истанбул, Ван, Килис, Газиантеп, Кайсери, Кония. Предприети бяха обиски в офисите на фондацията, иззета е документация и са задържани около 25 души.

Ислямистката Фондация "Човешки права и свободи", чийто централен офис е в Истанбул, бе организатор на рейда на кораба "Мави Мармара" за доставяне на хуманитарни помощи за палестинците в ивицата Газа на 31-ви май 2010-а година, заради който Турция и Израел скъсаха отношенията. Фондацията се смята за тясно свързана с турския премиер Ердоган.

Заради полицейската операция и обиските в офисите на фондацията бяха отстранени двама висши полицейски ръководители. Единият от отстранените от длъжност е началникът на отдела за борба срещу тероризма в град Килис Девлет Чангъ, а другият е началникът на отдела за борба срещу тероризма в град Ван Сердар Байрактютюн. Така още двама отговорни служители бяха добавени към дългия списък с уволнени полицейски началници от 17-и декември м.г. насам, чийто брой надхвърля 2500 души. Правителството подозира наличието на паралелни структури в органите по сигурността, чиято цел е да отстранят премиера и предприе невиждана досега по мащабите си чистка в полицията. 

От фондацията "Човешки права и свободи" съобщиха, че днес ще дадат пресконференция в Истанбул във връзка с обиските и арестите срещу тях. А според полицейски източници при вчерашната полицейска операция са били разбити две клетки на "Ал Кайда" в Турция, които набирали и изпращали в Сирия въоръжени групи, а също пари, храни други продукти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!