Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредни масови уволнения на полицаи бяха извършени в Анкара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само за една нощ около 500 полицаи бяха отстранени от длъжност или разместени на други служби в системата на турските сили за сигурност със заповед на министъра на вътрешните работи Ефкан Ала. Уволнени бяха шестима директори от Главната дирекция за борба срещу нелегалния трафик и организираната престъпност в Анкара.

Това е поредната масова чистка в турската полиция след антикорупционния скандал от 17-и декември 2013-а година, който продължава да разтърсва турското правителство. Този път чистката засегна главно службите за борба срещу нелегалния трафик и организираната престъпност.

Уволнени бяха и тримата заместник-директори на Дирекцията по сигурността в Анкара, въпреки че те бяха назначени след антикорупционната операция.

Компютрите на полицията в Анкара блокираха от публикуването на информации и данни, свързани с уволненията и масовите размествания.

От началото на антикорупционното разследване, което турската полиция започна на миналия декември, над 2500 полицаи, включително висши отговорни служители, бяха уволнени или разместени на други служби. Поредната чистка в полицията идва след мащабната операция, която турските сили по сигурността предприеха във вторник срещу терористичната мрежа на "Ал Кайда" в Турция и срещу ислямистката хуманитарна фондация "Човешки права и свободи".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!