Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови сблъсъци разтърсиха площад "Таксим" в Истанбул

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Централният площад на Истанбул "Таксим" снощи стана арена на бурна антиправителствена демонстрация и на сблъсъци с полицията.

Няколко хиляди души се събраха привечер на площада на протест срещу проекта на правителството да засили контрола в интернет. Демонстрацията беше организирана от представители на политическите партии и на неформални граждански организации, които се обявяват против законопроекта.

Участниците скандираха и лозунги, в които настояваха за оставка на турския премиер Реджеп Ердоган заради антикорупционния скандал.

Турската полиция отначало предупреди протестиращите да се разпръснат. След като това не стана, атакуваха демонстрантите със сълзотворен газ и водни струи, за да ги разпръснат. Станаха сблъсъци, има и пострадали от сълзотворния газ. Някои от протестиращите хвърляха камъни и пластмасови бутилки срещу полицаите.

Гонитбата между полицаите и протестиращите продължи в междинните улички край площада.

По време на сблъсъците са пострадали десетки души. Имало е и задържани.

Демонстрацията беше разпръсната, но около площад "Таксим" беше засилено полицейското присъствие.

Законопроектът за контрол на интернет пространството включва блокиране на достъпа до някои интернет абонати, на сайтове с порнографско и неморално съдържание, а също и на сайтове с опасни теми от гледна точка на сигурността на турската държава.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!