Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция блокира улиците към площад "Таксим" заради възпоменателната церемония за Хрант Динк

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Паркът "Гези" в центъра на Истанбул, където миналото лято станаха най-бурните антиправителствени демонстрации в Турция, беше затворен за посетители. Полицейски екипи и коли за разпръскване на сълзотворен газ и водни струи са разположени наоколо в готовност.

Достъпът до парка беше блокиран заради церемонията, която се организира днес по повод годишнината от смъртта на журналиста от арменски произход Хрант Динк. Той беше застрелян в Истанбул преди 7 години посред бял ден и въпреки че започна съдебен процес срещу националистически функционери, заподозрени в организирането на покушението, досега няма нито един наказан.

Във възпоменателната церемония участват много хора, интелектуалци, които носят лозунги "Няма да те забравим, искаме да бъдат наказани виновните".

В церемонията участват вдовицата на Хрант Динк Ракел Динк, синът му и други членови на фамилията. Участниците в церемонията положиха венци и цветя на лобното място, четоха молитви, запалиха свещи за упокой.

Правителството блокира улиците към площад "Таксим" и затвори парка "Гези", тъй като се опасява, че церемонията може да прерасне в антиправителствена демонстрация. Снощи на площада няколко хиляди души участваха в антиправителствена демонстрация, която полицията разпръсна със сълзотворен газ и водни оръдия.

Преди време Европейският съд за правата на човека осъди Турция да изплати 133 000 евро обезщетение на семейството на Хрант Динк, като постанови, че Турция е виновна за това, че не е опазила живота на известния журналист и интелектуалец.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!