Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има опасност още медици да напуснат болницата в Петрич

болница лекари сестри
Снимка: БГНЕС

Нараства напрежението в общинската болница в Петрич и има реална опасност още лекари и сестри да подадат заявления за напускане. Досега четирима лекари от детско отделение и всичките осем сестри от отделението по хемодиализа са представили предизвестия, които изтичат в неделя.

Тежкото финансово състояние на болничното заведение, свръхнатовареност на персонала и острият дефицит на кадри са аргументите на медиците, каза д-р Катя Карачорова, завеждащ "Детското отделение" и бивш управител на болницата: 

Има дефицит на кадри, няма реформа в здравеопазването, неадекватно заплащане за труда, не говоря за нас конкретно, говоря като цяло, говоря в национален мащаб. И докато не се предприемат някакви крути мерки, ще става все по-зле, защото дефицитът с кадрите е вече налице и то осезателно. Просто сме изморени, това е причината. Никакви други причини няма, нито политически, нито оставки, нито смени, нито нищо.

Според директора на болницата д-р Борис Киров споразуменията с двете фирми, към които има най-големи задължения, са оптимистични и изпълними. Около 800 хиляди лева са нужни, за да се покрият дълговете, заради които през декември сметките на болницата бяха блокирани.

Очаква се в понеделник по обяд лекарите от петричката болница да направят изявление.

По-рано днес кметът Вельо Илиев увери, че общината спешно търси изход от ситуацията и след седмица ще бъдат платени забавените заплати на медиците.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Кметът на Петрич: Идната седмица медицинските сестри от отделението за хемодиализа ще получат заплати

Медицинските сестри от отделението за хемодиализа на болницата в Петрич ще получат забавените си заплати до края на месеца, каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" кметът на Петрич Вельо Илиев . Лекарите в здравното заведение са говорили с..

публикувано на 24.01.14 в 10:56