Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският президент пристига на посещение в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Франция Франсоа Оланд пристига днес на официално двудневно посещение в Турция по покана на турския президент Абдуллах Гюл. Интересното е, че това ще бъде първата визита на френски президент в Турция от 22 години насам.

Отношенията между Анкара и Париж почти бяха замразени при предишния френски държавен глава Никола Саркози заради арменския въпрос. Саркози прокара закон, според който всеки, който не признава арменския геноцид, подлежи на преследване. Франсоа Оланд, за разлика от предшественика си, почти не използва арменския въпрос, когато става дума за Турция. Това допринесе за затопляне на двустранните отношения. С подкрепата на Париж ЕС поднови преговорите за кандидатурата на Турция. А френски фирми ще участват в строителството на атомни централи в Турция. В разговорите на най-високо ниво между двамата президенти ще бъдат обсъдени политически и икономически въпроси от двустранен, регионален и международен характер, както и нови възможности за сътрудничество и близко партньорство.

Специално внимание се предвижда да бъде отделено на преговорния процес на Турция за ЕС. Турският министър Мевлют Чавушоглу, отговарящ за ЕС, заяви, че турската страна ще настоява пред френския президент да бъдат отворени нови преговорни глави.

Във вторник Оланд и Гюл ще участват в бизнес форум Франция-Турция, който ще се състои в Истанбул.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!