Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Париж и Анкара затоплиха отношенията

Франсоа Оланд и Абдуллах Гюл
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Турция днес продължава посещението на френския президент Франсоа Оланд, което е първото от 22 години насам. Франсоа Оланд е придружен от голяма група френски министри и бизнесмени. В Анкара се състоя среща между президентите на Франция и Турция, както и разговори между делегациите на двете страни. Оланд и Гюл дадоха съвместна пресконференция. Според турските източници в хода на разговорите е бил направен обстоен преглед на развитието на двустранните търговско-икономически отношения и перспективите за тяхното разширяване и задълбочаване, както и на актуалните събития в региона и в света.

Специално внимание е било отделено на преговорния процес на Турция за присъединяване към ЕС, който бе подновен преди два месеца след тригодишно прекъсване. Франсоа Оланд подчерта, че не е променил позицията си от 2004-та г. насам, когато бе приета кандидатурата на Турция за ЕС. Оттогава досега бяха отворени 14 от общо 35 преговорни глави. Този процес продължава. Понякога ще се обсъждат и трудни въпроси. Засега не е поставян въпросът за конкретна дата. Преговорният процес не трябва да се обвързва с някакви страхове и негативни очаквания, каза Франсоа Оланд. Турският президент Абдуллах Гюл заяви, че очаква от Франция да не блокира процеса на присъединяването на Турция към ЕС. Присъединяването на Турция към ЕС е стратегическа задача за нас. Датата няма значение. Важното е да не прекъсва процесът на преговорите, всяка от страните да спазва поетия ангажимент, заяви още Абдуллах Гюл.

Френският президент снощи разговаря и с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, който замина днес за Иран.

Посещението на Франсоа Оланд в Турция продължава. Днес Оланд и Гюл ще присъстват в Истанбул на бизнес форум Турция-Франция с участието на водещи фирми и бизнесмени от двете страни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!