Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над сто магистрати от Истанбул бяха преместени на други постове

Турция ЕС флаг

В Турция продължава чистката в правосъдната система, която правителството започна след мащабния корупционен скандал в края на миналата година, засегнал и високите етажи на властта. Над сто магистрати в Истанбул бяха преместени на други постове. А двама от прокурорите, отговарящи за разследването за корупция бяха изпратени на място, където няма дори съдебна сграда.

За да потуши ефекта от корупционното разследване, правителството обмисля да премахне специализираните съдилища, а техните пълномощия да бъдат прехвърлени към гражданските. Специализираните съдилища са от времето на военния режим през 80-те години и обществото, в голямата си част, не ги одобрява.

Министърът на правосъдието Бекир Боздаг заяви, че до местните избори в Турция, които ще се проведат в края на март, правителството ще внесе в парламента предложение за промяна по този въпрос в законодателството. Управляващата ПСР има мнозинство и поправката може да бъде приета. От друга страна обаче в правомощията на специализираните съдилища са включени делата по закона за борба срещу тероризма, но засега не е известно дали делата по този закон, който обхваща и кюрдската работническа партия – ПКК - ще бъдат предадени на граждански съдилища.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!