Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският министър на транспорта заяви, че има проблеми при международните превози, произтичащ от поведението на България

Снимка: БГНЕС

Турският министър на транспорта, морската администрация и съобщенията Лютфи Елван заяви, че има проблеми при международните превози, произтичащи от поведението на България. На пресконференция той подчерта, че са постъпили оплаквания от страна на международната Асоциация на турските превозвачи, че българските превозвачи получават по-големия дял от транзитните превози на стойност между 500 и 750 млн. евро и Турция настоява нейният дял да бъде увеличен. По думите му, за първите 6 месеца на 2013-а г. България е осигурила само 15 000 разрешителни от предвидената квота от 125 000. Подчертавайки, че в направените от българска страна изявления по този повод е било изразено желание проблемът да бъде разрешен, турският министър заяви:

Целта е да запазим интересите на нашите превозвачи. Когато бъдат осигурени останали разрешителни, Турция ще отвори границите за българските тирове. Засега нямаме трудности. Продължаваме да следим непрекъснато обстановката. Ние също искаме проблемът да бъде разрешен в най-скоро време. Засега на Капъкуле няма сериозен наплив на тирове.

Поради проблемите на българската граница турските превозвачи, освен Капъкуле, ползват Ипсала на границата с Гърция, а за Италия и Украйна Ро-Ро превозите. Междувременно, турски източници съобщиха, че на граничния пункт между Турция и Гърция - Ипсала се е образувала 1-километрова опашка от чакащи турски тирове. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!