Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доматите в Турция поевтиняха заради транспортната криза

Снимка: БГНЕС

Принудителният престой на турски тирове на границата с България заради спора с разрешителните за транзитни превози доведе до рязко поевтиняване на доматите и други плодове и зеленчуци в Турция. Заради затрудненията в износа производителите наситиха вътрешния пазар. Същевременно много от блокираните товарни автомобили превозват точно такива стоки, предназначени за европейските страни, като опасенията са, че те ще започнат да се развалят. 

От турската асоциацията на износителите на плодове и зеленчуци са изпратили писмо до турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и германския канцлер Ангела Меркел с настояване за решаване на кризата с превозите през турско-българската граница.

Някои страни-членки на ЕС  прилагат дискриминационни ограничения спрямо турските тирове, се казва в писмото, в което се обвинява България за кризата. 

Турската информационна агенция "Доган" твърди, че български митничари започнали да продават на турските шофьори на черна борса разрешителни за транзитен превоз. Агенцията цитира няколко няколко турски шофьори, които твърдят, че документите вървят по 1600 евро.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!