Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Автор:

Събитията в Украйна отново водещите теми за западната и руската преса.

Победителите от Евромайдана си съперничат за постове в бъдещата администрация на Украйна, пише руският вестник Ведомости.Според бившата управляваща Партия на регионите борбата за постове пречи на новото мнозинство в парламента да внесе кандидатура за премиер. Депутат от партия "Баткившчина" обяснява липсата на напредък с това, че никой не искал да стане премиер - твърде неблагодарна длъжност в днешната сурова икономическа криза, пише всекидневникът.

Комерсант отбелязва, че сред "уникалните белези на новото правителство" ще е пълното отсъствие на кадри от екипа на бившия президент Виктор Янукович и на олигарси. Затова пък в кабинета ще бъдат включени "активисти от Майдана със специални заслуги в противопоставянето с предишната власт". 

Приказките, че ще бъде създадено правителство на националното съгласие, вече са минало, пише Росийская газета. Всички народни избраници станаха заложници на крайното движение "Десен сектор" и националистите, чиито отряди се разпореждат в Киев, допълва изданието.

"Новите лидери на Украйна се боят, че Русия подклажда сепаратизъм", посочва вестник Гардиън. "Ако животът и здравето на сънародниците ни е под угроза, няма да стоим безучастно", заявил руският депутат Леонид Слуцки, който е председател на парламентарната комисия за отношения с бившите съветски републики. Той обаче не обяснил какви действия би предприела Русия, отбелязва Гардиън.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!