Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Появи се нов аудиозапис, дискредитиращ Ердоган, не е сигурно дали е истински

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Youtube се появи втори аудиозапис, както се твърди, на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, който този път съветвал сина си да не приема някаква сума пари, предлагана в бизнес сделка, а да изчака да му предложат повече. Записът е поместен от анонимен потребител, който използва псевдоним и в него се споменава и името на дъщерята на Ердоган Сюмеййе.

За последните 3 дни това е втори запис, уличаващ премиера в корупция и укриване на пари. Първият бе разпространен в понеделник. Предполага се че е направен на 17 декември сутринта, когато започна антикорупционното разследване. Според него, Ердоган е поръчал на сина си Билал да се отърве от около 30 млн. евро в наличност. Интересното е, че разговорите са направени от криптови телефони, което също се смята за незаконно, тъй като синът на премиера нямал право на такъв.

Ердоган публично заяви, че записът е изфабрикуван и обвини за това политическитеси противници, на първо място дружеството на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, който е в Америка.

Скандалните записи предизвикаха остри реакции в социалните мрежи и от страна на опозицията с искания за оставка на премиера, въпреки че досега не е установена истинността нито на първия, нито на втория запис.

В Истанбул, опозиционната Народнорепубликанска партия организира голям антиправителствен митинг, на който бе поискана оставката на премиера. Полицията се опита да атакува, но организаторите на митинга призоваха хората да се разотидат и така не се стигна до сблъсъци. В други градове на страната станаха демонстрации, полицията използва сълзотворен газ и водни струи, за да ги разпръсне. Междувременно, от страна на правителството бе повдигнато обвинение срещу Фетуллах Гюлен за ръководене на терористична организация.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!