Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговори за Кипър се проведоха в Анкара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в турското външно министерство в Анкара се състояха разговори между гръцкия преговарящ за разделения остров Кипър Андреас Мавроянис и турския заместник външен министър Феридун Синирлиоглу.

Срещата е първата след продължаващото вече половин век разделение между кипърските гърци и кипърските турци. За последен път гръцки кипърски дипломат посети Анкара през 1962-ра г. Днешната среща се преценява като начало на новия етап в процеса за разрешаване на Кипърския проблем, който е залегнал и в критериите на ЕС за европейската кандидатура на Турция.

В същото време делегация начело с Кудрет Йозерсай от призната само от Анкара Севернокипърска турска република е на посещение в Атина за разговори по проблема с отговорни лица от Министерството на външните работи на Гърция. Източници нарекоха тези разговори кръстосани преговори.

По време на разговорите в Анкара са били поставени от кипърската гръцка страна въпроси, свързани с гаранциите, заселниците, териториалните претенции и връщането на имотите на кипърските гърци от контролирания от кипърските турци безлюден град Фамагуста.

Друга тема, която все още малко се коментира, е, резервите от природен газ и петрол в Източното Средиземноморие. Te се очаква да бъдат предмет на спор между двете общности, но в същото време може да станат основа за промяна на досегашния политически климат, отбелязват анализаторите тук. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!