Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават протестите срещу корупцията във властта в Турция

Истанбул
Снимка: ЕПА/БГНЕС

И през вчерашния ден продължиха антиправителствените протести в големите градове на Турция срещу корупцията и с искания за оставка на турския премиер и на правителството.

Голяма група граждани вчера привечер се събраха в центъра на Истанбул, скандирайки лозунги с искания за оставка. Демонстрантите се опитаха да навлязат на площада Таксим. Полицията ги атакува със сълзотворен газ и водни оръдия и не ги допусна на площада. Последваха неколкочасови сблъсъци, има ранени и арестувани. Полицията затвори парка Гези, който е в съседство с площад Таксим и не допуска посетители. Засилено е полицейското присъствие около централния площад.

Демонстрация с подобни искания се състоя и на азиатския бряг на мегаполиса. Тя беше организирана от Съюза на турските младежи и в нея участваха над 500 души, сред които и известни турски интелектуалци.

В столицата Анкара няколко групи, които се събраха на площада Казълай, се опитаха да протестират срещу освобождаването от затвора на основните заподозрени в антикорупционната операция от 17 декември 2013 г. -двама министерски синове и бизнесменът от ирански произход Реза Зарраб. Демонстрантите блокираха движението около площада, скандираха лозунги срещу правителството. Полицията, пръскайки сълзотворен газ и водни оръдия, успя да разпръсне демонстрантите, но има много арестувани.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!