Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция разреши преминаването на американски военен кораб към Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция разреши преминаването през нейна територия на американски военен кораб, който пътува за Украйна. Опасността от промяна в статута на полуостров Крим, където има значителна турска диаспора от кримски татари, стана причина Турция да изрази по-категорична позиция.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин е изразил надежда, че в Крим ще бъде осигурен етническият и религиозен мир и спокойствие. Турският министър на външните работи Ахмед Давутоглу, който миналата седмица направи посещение в Украйна, заяви:

Ние сме готови на всичко, готови сме и на мобилизация, образно казано, за защитата на правата и юридическите свободи на нашите сънародници, кримските татари в Украйна.

Давутоглу акцентира върху запазването на териториалната цялост на Украйна, в пределите на която се намира Кримската автономна република. Анкара заема позицията, че правата на кримските татари ще бъдат по-добре защитени като граждани на държавата Украйна, а не ако са под контрола на Русия.

 

   



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!