Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания отбелязва 10 години от атентатите, предизвикали кървава баня в Мадрид

Автор:
площад Пуерта дел сол в Мадрид
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тържествена церемония в мадридската опера "Театро реал" даде началото на възпоменанията по случай 10-ата годишнина от атентатите от 11 март 2004 година, предизвикали кървава баня в испанската столица. В околностите на операта отекнаха, прочетени едно по едно, имената на загиналите. 365 пострадали получиха възпоменателни ордени.

На 11 март 2004 година в сутрешния час пик десет взривни устройства избухнаха едновременно в четири препълнени влака, пътуващи към мадридската гара Аточа. Жертвите на най-кървавия атентат в историята на Испания са 191, ранените - 1841.  Сред загиналите са хора от 13 националности, включително четирима български граждани. 

Раните зарастват, спомените не се заличават, смятат пострадали от атентатите.

Преди десет години умрях и се родих отново, разказва Хесус Баригуете.  Не чува нищо с дясното си ухо, но по-тежко за него е, че всеки ден отново и отново в паметта му се повтаря фаталният ден:
Ударната вълна ме изхвърли. Нямам обяснение как съм излязъл от влака. И как съм станал и съм се опитал да помогна на другите. Бих искал да можех да помогна повече.
Вера де Бенито е била на на 9 години, когато семейството й преживява трагедия:
Събудих се от виковете на мама, която се опитваше да говори по телефона. Леля ми Ана ме хвана за ръката, заведе ме в другата стая и каза: Татко ти е вече на небето.

Много от засегнатите разказват колко трудно им е било да се качат във влак или дори само да отидат на гара. 200 души продължават да посещават психолог поне веднъж седмично и до днес. И да си задават въпроса "Защо!"

Обвиненията към баските сепаратисти тогава струваха властта на правителството на Азнар. Оказа се Ал Кайда.  Разследвани бяха 116 души. Повдигнати бяха обвинения на 28. Седем от терористите се взривиха, обкръжени от полицията. 21  
бяха осъдени - на общо над 120 000 години затвор.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!