Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново антиправителствени протести в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Турция отново е обхваната от антиправителствени демонстрации, този път заради смъртта на 15-годишно момче. То почина от нараняване в главата от изстреляна от полицията газова граната при потушаването на протестите за парка "Гези" миналото лято. Момчето почина след 268 дни в кома в болницата.

В Истанбул, на централния булевард "Истиклял" се събраха стотици демонстранти. Полицията ги атакува със сълзотворен газ и водни оръдия, за да ги разпръсне. Станаха сблъсъци, има ранени и арестувани. На азиатския бряг на мегаполиса, в квартала "Кадъкьой" демонстрантите се опитаха да стигнат до централата на управляващата Партия на справедливостта и развитието, скандирайки "Оставка" и "Убийци", но полицията ги атакува със сълзотворен газ. Демонстрантите се барикадираха зад един градски автобус и замеряха полицаите с камъни.

В столицата Анкара няколкостотин студенти от Близкоизточния университет участваха в демонстрация в центъра "Къзълай". Те отказаха да се подчинят на призивите на полицията да се разпръснат и се стигна до сблъсъци .Един младеж едва не беше сгазен от  бронирана полицейска кола. Има арестувани.


Демонстрации се проведоха и в градовете Ескишехир, Анталия, Мерсин. Днес двата най-големи профсъюза свикват от 12 часа обща протестна стачка. Опозиционната Народно-републиканска партия организира траурни прояви за Елван Атилла, а няколко изпълнители отмениха концерти.


Турският президент Абдуллах Гюл изрази съболезнования на семейството на момчето, но те предизвикаха силни протести в социалните мрежи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!