Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антиправителствени демонстрации в Турция, полицията използва сълзотворен газ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днешният ден в Турция се превърна в ден на масови антиправителствени протести във връзка със смъртта на 15-годишно момче Беркин Елван. Момчето почина от нараняване от газова бомба, която бе изстреляна от полицията при потушаването на протестите за парка Гези през миналото лято. Момчето бе улучено в главата, докато отивало да купи хляб за в къщи.

На погребението в Истанбул се стекоха хиляди хора и скандираха антиправителствени лозунги.Собственици на много магазини днес изключиха музиката в знак на солидарност към паметта на момчето. Известни изпълнители начело с кралицата на турската поп музика Сезен Аксу отмениха концертните си изяви, видни турски интелектуалци начело с писателя Яшар Кемал призоваха обществеността да не позволява на властите да убиват децата на Турция .

В столицата Анкара се състоя една от най-многолюдните антиправителствени демонстрации от миналото лято насам. Демонстрантите блокираха движението в центъра. Полицията ги атакува със сълзотворен газ и водни струи, за да ги разпръсне. Има ранени и арестувани.

Протестни антиправителствени демонстрации се състояха и в над 20 града на Турция, които на места продължават.

Турски медии съобщиха, че ЕП е изразил своята дълбока загриженост от последните твърдения за корупция по високите етажи на властта в Турция. В приетата с болшинство резолюция на ЕП се подчертава, че са необходими сериозни ангажименти и стабилна демократична основа в Турция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!