Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение в Турция преди местните избори в края на март

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 2 милиона души са участвали в антиправителствените демонстрации от понеделник насам, които станаха в над 50 града на Турция във връзка със смъртта на 15-годишния Беркин Елван. Това са най-бурните демонстрации срещу правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган след потушаването на протестите за парка Гези през миналото лято.

Семейството на гръцки младеж Алексис Григоропулос, който загина от полицейски куршум през 2008 г.в Атина е изпратило съболезнования до близките на Беркин. Турската държава трябва да се извини на близките на момчето, както направи гръцкият президент Папуляс, а виновните да бъдат наказани, казват близките на Алексис.

В същото време други хиляди хора, носещи турски знамена и скандиращи "Аллах е велик" участваха днес на погребението на 22-годишния  младеж Бурак Джан Караманоглу, който бе убит при улична свада между групи с противоположни възгледи.

Напрежението и разединението в обществеността нараснаха в навечерието на местните избори на 30 март, които са от жизненоважно значение за бъдещето на Партията на справедливостта и развитието, която близо 12 години вече е на власт.

На предизборен митинг днес турският премиер Ердоган обвини опозицията, че тероризира улицата и провокира напрежение. А според опозицията откакто е на власт Партията на справедливостта и развитието от 2002 г. 184 деца са загинали при размирици по време на протести и демонстрации.

При демонстрациите през последните дни са били ранени над 70 души, сред които 19 полицаи и са арестувани над 400 души. 

Известната писателка Елиф Шафак в статия във в. "Гардиън" прави констатацията, че доверието на турското общество към държавата е паднало до най-ниското си ниво. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!