Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пътуващият кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град” нагости душите на благоевградчан

Истинска наслада за сетивата бе провелият се на 22.05.2010 г. Национален кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град”, който жителите на Благоевград имаха удоволствието да посрещнат за първи път по време на Майските празници. Стартът на фестивала бе даден от 11 часа на площад „Георги Измирлиев”. Автентичните ястия, характерни за нашия регион, които ни представиха  участниците от  осем населени места в Благоевградско, изпълниха въздуха на града с благоухания и зарадваха очите на гражданите, дошли да разгледат кулинарната изложба. Вкусотиите бяха оценявани от четиричленно жури за вкус, добра етно-визия и автентичност. Главният организатор от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите Пеньо Иванов сготви на живо боб, бахур и тиквички с ориз специално за всички посетители. На живо кулинарен спектакъл сътвориха  и най-младите участници - учениците от професионална гимназия по механизация и селско стопанство „П.К. Яворов” от град „Гоце Делчев”. Още една награда за благоевградчани беше детският пленер и изложба с картини на млади таланти  на тема: "Рецептите на баба". Наслада за душата бе и богатата фолклорна програма, представена от самодейни колективи и танцовия ансамбъл „Странджа”. Същинска българска приказка! А може би най-радващ бе фактът, че тук, в Благоевград, се състоя и среща на поколенията, за да се предаде и запази опита и традицията на българската кулинария и българското народно творчество, оцелели векове наред. Следващата спирка на фестивала е гр. Хисар.
Вижте още

„Празнуваме заедно“ с изложба

Студентска изложба „Празнуваме заедно“ се откри днес в Арт салона на Радио Благоевград. Експозицията откриха проф. д-р Емил Куков, ръководител на катедра „Изобразително изкуство“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“ и директорът на Радио Благоевград Рина Далева. Проф. д-р Емил Куков обясни, че са включени 34 учебни и творчески произведения – живопис, графика,..

публикувано на 05.12.22 в 16:42

Отново признание за БНР – Радио Благоевград

Радио Благоевград получи почетен плакет за участие в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“ в памет на ирландската журналестка Вероника Герин.  Плакетът се връчва за адекватно отразяване на проблемите свързани с наркотиците на регионално и национално ниво. „ В нас журналистите е словото, но сърцата на колегите в Радио Благоевград..

публикувано на 30.11.22 в 14:31

ОУ „Св. Климент Охридски“ – Дупница с благодарност към Радио Благоевград

Основно училище „Св. Климент Охридски“ в Дупница отбеляза своя патронен празник. За първи път училището има химн, който бе реализиран с медийната подкрепа на Радио Благоевград . Специални благодарности към медията, изказа директорът Юлиана Борисова, която изрази и надежда партньорството с Радио Благоевград да продължи. Освен с думи пред ученици,..

публикувано на 25.11.22 в 15:53

"Златно перо" за колегата Валентин Дишев

Тази вечер в София, на специална церемония ,  бяха връчени годишните награди на Съюза на българските журналисти. С голямата награда – "Йосиф Хербст" – за неговия изключителен принос към развитието на българската журналистика и във връзка с 80-ата годишнина от рождението му, бе удостоен Николай Конакчиев. С отличие бе почетен и Анжел Вагенщайн.  Нери..

публикувано на 11.11.22 в 22:16

Дирекция „НП Рила“ откри изложба в арт салона на Радио Благоевград

  Фотоизложбата под мотото „30 години НП „Рила“ – предизвикателство за поколенията“ обедини 31 табла с фотографии на победителите в проведения тази година юбилеен фотоконкурс.   Представените фотоси бяха включени в шест категории – „Водите на Рила – езера, реки, водопади“, „Подслон в планината – хижи и заслони“, „Горите на Рила –..

публикувано на 10.11.22 в 18:51

Звукорежисьорът Здравка Михайлова излезе в заслужена ваканция

Днес най-усмихнатият член от екипа на звукорежисьорите в Радио Благоевград – Здравка Михайлова излезе в дългосрочна заслужена ваканция. Тя е знакова фигура в медията ни, защото е родена на 11 декември, тогава е и рожденият ден на любимото радио. Няма нищо случайно! На мило тържество ние я изпратихме с много обич и топлина.  Директорът на Радиото на..

публикувано на 11.10.22 в 13:50

Елеонора Тропанкова с награда "Журналистика за развитие 2022"

Журналистът от Радио Благоевград Елеонора Тропанкова получи награда в ежегодния конкурс "Журналистика за развитие" на Българската платформа за международно развитие и Центъра за развитие на устойчиви общности. Тя беше отличена за материала "Недокументираните - когато за държавата ти си никой" , разработен съвместно с младия журналист Кристиян..

публикувано на 07.10.22 в 16:44