Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес в районното управление на полицията в Разлог се проведе няколкочасово обучение

 

По инициатива на ръководството на ОД на МВР Благоевград днес в районното управление на полицията в Разлог се проведе няколкочасово обучение на разследващите органи при РУ"Полиция"в Разлог и Банско. Основен акцент в срещата бе обсъждане на резултатите при разследване за деветмесечието на 2010, анализ на върнатите от съда дела и постановени оправдателни присъди. Обучението бе водено от РП на Разлог Ружена Кондева – Елчинова. Качество на работа, срочност на разследване на ДП и на предварителните проверки, върнати наказателни дела и отменени постановления за прекратяване от съда поради пропуски в досъдебното разследване, бяха сред другите основни теми в дневния ред на обучението. Повече от 30 дознатели и разследващи полицаи от Разлог и Банско участваха в анализът на работата си, обсъждани бяха и конкретни дела. Прокурор Васил Чекански направи анализ на изменените съдебни актове от въззивен съд поради пропуски допуснати в процеса на досъдебното разследнате. Пропуски свързани най-често с нарушения на процесуалните правила /събиране на доказателства, снемане на показания, внасяне на доказателствения материал в съда/. Заместник районният прокурор Айше Джамбазка запозна колегите си от органите на реда - разследващи полицаи и дознатели с теорията и съдебната практика по дела с предмет на дейност престъпления по чл.235ал.1 от НК и чл.311 НК,чл.212 от НК. Прокурор Михаил Каназирев направи подробен анализ на признаците за обективна и субективна страна на посочените престъпни състави. Сериозно внимание прокурорите обърнаха върху работата на разследващите полицаи що се отнася до събирането на доказателствени средства. През последните месеци дознателите от двете районни управления в Банско и Разлог работят в добро взаимодействие с прокуратурата. В резултат на това се отчита добра срочност на разследване, информира по време на обучението днес на полицаи от Разлог и Банско районният прокурор на Разлог Ружена Кондева - Елчинова. Въпреки, че броят на дознателите е сравнително малък 5- ма в Разлог и 3 -ма в Банско се отчита значително подобряване на работата и спазване на задължителния двумесечен срок. През изминалите девет месеца има увеличен брой на незабавни и бързи производства - 18. Най-често разглежданите дела са за кражби и противозаконно отнемане. Намален е броят на оправдателните присъди до 1 за деветмесечие. В обучението на полицаи и дознатели от РУ но Полицията в Разлог и Банско взеха и съдия Янка Димитрова и съдия Албена Момчилова, които наблегнаха на методиката за провеждане на разпити пред съдия и изготвянето на протоколи за извършени процесуално-следствени действия в хода на досъдебното производство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пожаро-тактическо учение в Перник

Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Перник проведе пожаро-тактическо учение със силите на Единната спасителна система в областта. То бе свързано с възникнал пожар на четвъртия етаж на сградата на областна и общинска администрация, при който има пострадали служители, които трябва да бъдат евакуирани. В полевата..

публикувано на 28.06.24 в 17:30

Нова зона за тихи игри и почивка в Кюстендил

Нова зона за тихи игри и почивка работи от днес в Кюстендил. В парка пред Общинския драматичен театър са разположени маси за шахмат, табла, "Не се сърди, човече“, викингски шах и дама. В зоната за тихи игри и почивка има и игрално поле за шахмат с големи фигури. Те ще могат да се вземат от касата на театъра, която работи през целия ден. При..

публикувано на 28.06.24 в 15:43

Земеделският министър обеща бързо да се помогне на пострадалите от градушката в Гърмен

Почти напълно унищожена реколта от тютюн, краставици, царевица, домати – това видя министърът на земеделието и горите от служебния кабинет Георги Тахов в землището на село Гърмен. В общинския център министърът по-рано се срещна със земеделски производители от селата Дебрен, Дъбница и Рибново, чиято продукция е пострадала.   „Сроковете за..

публикувано на 28.06.24 в 14:58

Ще строят петзвезден хотел в местността Картала и помпена станция в Българчево

С награждаване на изявени спортисти – боксьори и гимнастици започна поредното заседание на Общински съвет – Благоевград. В началото Александър Марков положи клетва като общински съветник от ГЕРБ на мястото на Ана Георгиева, която по свое желание напусна местния парламент. В дневния ред влязоха три предложения на кмета на община Благоевград.  Две..

публикувано на 28.06.24 в 12:41

Президентът връчва първия мандат в понеделник

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ – СДС, пише БНР. Това ще стане в понеделник от 9 часа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.  Папката ще бъде връчена на кандидата за министър-председател на формацията.  След приключилите вече консултации със седемте формации в 50-ото НС, държавният глава вчера..

публикувано на 28.06.24 в 12:33

Изложба „Цвят и музика“ в Кочериново

Самостоятелна изложба под надслов „Цвят и музика“ на художника Стоимен Шопов от Кочериново организира НЧ „Пробуда“. Събитието е със съдействието на Община Кочериново и ще бъде на 13.07.2024 от 11:00 ч в изложбената зала. Изложбата ще бъде допълнена и с музикален инструментален съпровод.  Гост-музиканти са Йоана Стратева – цигулка и Светлана..

публикувано на 28.06.24 в 12:32

Летният сезон на Бъндеришка поляна започва на 29 юни

Летният сезон в Банско започва на 29 юни, съобщиха от „Юлен“ АД. На Бъндеришка поляна ви очакват най-дългата водна пързалка в Европа, мини-голф и студена бира. Пирин предлага чудесни възможности за отдих и спорт, далеч от тълпите в летните курорти. Банско предлага през лятото много спортни атракции, с които активно и здравословно да запълните..

публикувано на 28.06.24 в 11:33