Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатът Мария Неделчева се срещна със земеделци от Хаджидимово

 

На 8 октомври 2011 г. евродепутатът Мария Неделчева бе на среща със земеделци в гр.Хаджидимово, която е продължение на Обществения дебат „ Земеделие и политика - връзката си ти”, иницииран от единствения български представител в Комисията по земеделие в ЕП.

В приветствието си към многобройните граждани М. Неделчева напомни, че в момента се договаря новата Обща селскостопанска политика за периода 2014 – 2020 г. и подчерта главните приоритети, които са: изравняване на преките плащания, намиране на нов финансов инструмент за животновъдите, мястото на младите в борбата с обезлюдяването на малките населени райони, ново приоритетно място на планинските и полупланинските райони, както и опростени процедури и съкратени срокове на плащане, гъвкавост и фиксиране на националните приоритети.

”Основната битка е за край на несправедливостта с директните плащания за българските земеделци. В момента те получават 40% по-ниски директни плащания в сравнение със старите държави-членки на ЕС. Целта ни е 100% изравняване на директните плащания. Срещаме обаче голям отпор от страна на старите държави-членки като Германия, Франция, Португалия, Испания”, информира българският евродепутат. Тя напомни и за инициираната от нея писмена декларация за изравняване на директните плащания, която за съжаление не успя да събере необходимия брой подписи, но благодарение на тази декларация в ЕП беше чут гласът на България и се отстоява българската позиция.

В рамките на динамичната дискусия Неделчева изтъкна част от успехите, постигнати в Комисията по земеделие в ЕП, по-конкретно 30%-то увеличение на директните плащания за родните земеделци. "Това означава 30% по-високи доходи на българските земеделци, 30% повече европейски пари", поясни г-жа Неделчева.


На срещата бе засегнат и сюжетът, свързан с проблемите на българските животновъди – за тях се предвижда още един финансов инструмент.

Важен акцент в разговора бе въпросът за „зеления компонент”, който е новост в рамките на първи стълб на ОСП. Това означава, че всеки земеделец трябва да отговаря и да се съобразява с минимум изисквания за опазване на околната среда. „Тук България се бори за преходен период, за да може да покрием тези изисквания”, заяви Неделчева.

По време на срещата бяха повдигнати и въпроси, свързани с планинските и полупланинските райони. М.Неделчева информира, че има идея да се направи етикет „планински продукт” за продукцията от тези райони.

Не беше пропуснат и въпросът за проблемите на пчеларите. „Българските пчелари не получават директни помощи. Преди броени дни обаче бе приета поправка с абсолютно мнозинство, която дава възможност пчеларите също да получават директни плащания”, е добрата новина, която поднесе българският евродепутат.

Към края на срещата г-жа Неделчева съобщи на родните земеделци, че е избрана за докладчик по регламент 73/2009, който е свързан с намирането на алтернатива на тютюнопроизводството. Този регламент дава възможност сектори, които нямат алтернатива и това е доказано, да получат съфинасиране за половината от договорения период, т.е. 3 години.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Няма превишаване на показателите при направените полеви измервания на река Струма в района на Перник

При извършената на място проверка не са установени отклонения от нормите, съобщават от РИОСВ- София. След сигнал от кмета на Перник за поредното замърсяване на река Струма, която вчера следобед потече в оранжево, рано тази сутрин експерти от екоинспекцията, Басейнова дирекция Западнобеломорски район  и Изпълнителната агенция по околна среда,..

публикувано на 27.09.24 в 18:19

Режим на водата в селата Струмяни, Микрево и Драката

Поради намалено количество вода, постъпващо към резервоарите на селата Струмяни, Микрево и Драката, се налага въвеждането на режим на водоподаването. Това се дължи на намаляване на постъпващата вода от водоизточника.  Режимът се въвежда  от 28 септември 2024г. до нормализиране на ситуацията.  График за спиране на водата:  Делнични дни от 23:00 часа до..

обновено на 27.09.24 в 18:03

Изграждат 3 нови сгради в двора на Дом за пълнолетни лица с деменция „Св. Мина“ в село Падеш

Сградите  ще отговарят на всички съвременни изисквания, съгласно заложените социални стандарти. Съществуващата сграда ще бъде ремонтирана. На място ще бъде разширено помещението за приготвяне на храна. Първият етаж от нея ще бъде преустроен в Център за специализирана подкрепа за лица с увреждания и техните семейства, а на второто ниво ще се помещава..

публикувано на 27.09.24 в 17:17

Кметът Бръчков представи Петрич на форум „Бранд България – Чудесата на Юнеско“

Кметът на община Петрич Димитър Бръчков присъства на форум "Бранд България - Чудесата в ЮНЕСКО", който се организира от Общество "Културно наследство" - българския представител на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство на Стария континент - Европа Ностра. Това беще и първи форум за предстоящото домакинство на..

публикувано на 27.09.24 в 15:58

Прокуратурата разследва замърсяването на река Струма

Под ръководството на Районна прокуратура – Перник е започнато разследване по образувано досъдебно производство за замърсяването на река Струма, която в късния следобед вчера потече в оранжево-ръждив цвят. На местопроизшествието е извършен оглед от разследващите органи на ОД на МВР- Перник.  Иззети са представителни проби от замърсените води за..

публикувано на 27.09.24 в 15:53

В Кюстендил обсъдиха промени в районите на планиране

Възможностите за промени в районите на планиране, включени в Картата на регионалните помощи на Република България за следващия програмен период, които пряко засягат финансирането на бизнеса от Европейските фондове и общините, бяха обсъдени на форум, организиран от кюстендилската търговско-промишлена палата. Домакин на събитието е Община Кюстендил...

публикувано на 27.09.24 в 14:31

Главчев призова българите да гласуват по-масово

Усилията на изпълнителната власт да бъде премахнато изкривяването на вота продължават. Това каза в началото на правителственото заседание служебният премиер Димитър Главчев по повод започналата днес предизборна кампания.  Ако се гласува масово, тежестта на купения вот ще намалее, констатира служебният премиер и посочи, че с 1/4 са намалели българите,..

публикувано на 27.09.24 в 14:07