Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върховният административен съд спря временно златотърсачите край радомирските села Горна и Долна Диканя

 

Петчленен състав на Върховния административен съд спря временно златотърсачите край радомирските села Горна и Долна Диканя. С определение от 20 ноември т.г.. концесията за добив на злато и сребро в находище “Диканите”, участък “Вакарелец”, предоставена в края на 2011 г. на компанията “Голдън бийч прима БГ” за 35-годишен срок, ще се наложи да изчака продължаване на процесуалните действия по индивидуалните жалби на членовете на местен инициативен комитет на тричленката на ВАС, която преди това ги отхвърли.

Инициативният комитет на диканци и кметът на Радомир обжалваха в съда решението на Министерския съвет за концесията с мотива, че разкриването на златна мина в района ще увреди природата. При отдаването на концесията тихомълком беше увеличена концесионната площ, но липсваше условие за изготвяне на ОВОС и Оценка за съвместимост с “Натура 2000″, а те са задължителни при площи от над 250 дка. Първоначално инвестиционното намерение беше за 209 хил. кв.м, но впоследствие по доклад на Делян Добрев- тогава зам. министър по икономиката, концесията е учредена върху 393 хил. кв.м. Тричленката отхвърли жалбите срещу решението за концесия с мотива, че нямат пряк материален интерес. Петчленният състав, обаче отмени това определение и постанови делото да се върне на същия състав за продължаване на процесуалните действия по жалбите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с 10%, а не с 11%

Повишението на пенсиите от 1-ви юли може да бъде с 10%, а не с 11%, както е заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година. Причината е в отчетената официално по-ниска инфлация от прогнозните разчети. Предложението се съдържа в проект на решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, научи БНР. Заседанието на..

публикувано на 10.05.24 в 12:57

15 паралелки очакват осмокласници наесен в Дупница

15 паралелки очакват осмокласници наесен в Дупница. Те са утвърдени от РУО – Кюстендил с държавния план-прием в гимназиите за 2024-2025 учебна година. Профилираните паралелки в СЕУ “Св. Паисий Хилендарски” остават две –  английски с испански език и испански с английски език.  В ПГ “Христо Ботев” ще има 4 профилирани паралелки 8 клас – математическа,..

публикувано на 10.05.24 в 12:54

Изборът „две в едно“ може да създаде проблеми

Смяната на членове на секционни избирателни комисии и изборът „две в едно“ може да създаде проблеми на предстоящите избори според председателя на Районната избирателна комисия в Кюстендил, Венцеслав Механджийски. Според Механджийски това, че предстоящите на 9 юни избори ще бъдат „две в едно“ може да създаде проблеми в секционните комисии. „Най-много..

публикувано на 10.05.24 в 10:58

Национални филологически четения в ЮЗУ

Национални филологически четения за студенти и докторанти се проведоха в Югозападния университет „Неофит Рилски“, организирани от Филологическия факултет. Форумът, който е в чест на светите братя Кирил и Методий, привлече студенти от утвърдени български университети. Научният форум бе открит от декана на Филологическия факултет доц. д-р..

публикувано на 10.05.24 в 10:57

Празник на талантите в Кюстендил

Детският празник на талантите "Да докоснеш дъгата“ ще се проведе днес в Кюстендил. Празникът е традиционен и е организиран от Обединения детски комплекс в града и общината. Празникът е посветен на талантливите деца, които ще получат сцена за изява, за да покажат това, което ги отличава от връстниците им. Децата ще имат възможност да представят..

публикувано на 10.05.24 в 10:42

Разляха живак по улица в Перник

Живак е бил разлят снощи на улица в пернишкия квартал „Тева”. Сигналът е подаден малко преди 19.30 часа, съобщиха от полицията. Пристигналите на място полицаи са намерили раница на земята, в която е имало две пластмасови бутилки от по 1.5 литра, пълни с живак. Едната от тях била спукана, а топчетата живак – разлети на земята.  Служители на "ПБЗН" са..

публикувано на 10.05.24 в 10:07

27-мо издание на "Учител на годината"

За 27-ма поредна година Синдикатът на българските учители провежда Националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на тазгодишното издание на конкурса са номинирани 70 учители и директори. От тях ще бъдат излъчени победителите в 10 направления - предучилищно възпитание и подготовка, начално, хуманитарно, природо-математическо..

публикувано на 10.05.24 в 09:07