Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В рудник „Ораново” работят 262-ма жители на община Симитли

В рудник „Ораново” прехраната си заработват 262-ма жители на община Симитли, съобщиха от пресцентъра на общината. Това са хора, които, с осъзнат риск за живота си, слизат под земята, за да гледат семействата си, да нахранят децата си. Хора, които рискуват живота си срещу месечна заплата от 300-400 лева. Всеки миньор, бивш и настоящ, знае колко плащат за цял месец труд под земята в рудник „Ораново”. Да, има и въглекопачи с 800-1000 лева заплата. Но не е тайна, че това са десетина майстор - копачи от 262-мата миньори по списъчен състав в рудника.Това е реалността, която познаваме всички в община Симитли. Ние сме малка община, познаваме се, споделяме радости и тревоги. Знаем истината за себе си, за комшията, за това какво се случва в съседното село дори, какво се случва в общината. Понякога обстоятелствата ни карат да мълчим. Но мълчанието, в случая, нека се тълкува като временно мълчаливо съгласие, мълчаливо примирение с реалността. Последната седмица, черна пелена покри нашата община. Казваме нашата община, защото болката на семействата на Асен Стойнев от Полето и Христо Младенов от Полена е болка за всички в общината. Защото мъчителната неизвестност за семействата на Николай Михайлов и Иван Лазаров от село Крупник тегне над всички в общината. И когато, в мъката за двама загинали миньори и в неизвестността и тревогата за живота на други двама се заговори за бъдещето на рудник „Ораново”, ние, жители от община Симитли, чиито мъже, синове и сродници, се препитават с работа в мината, не знаем кое е по-малкото зло. Защото изборът в живота все се свежда до „по-малкото зло”. Дали по-малкото зло е рисковата прехрана, очевидно от фактите- опасните условия на труд в мината, или безопасния глад – рискът да я няма мината, да ги няма 260-тте работни места, макар и за заплата, без стойностен еквивалент на категорията труд, естеството на работата и риска.Позиция на кмета на община Симитли Апостол Апостолов, провокирана от противоречивите обществени нагласи:
Изборът, независимо до какво е сведен, е избор, личен за всеки. Аз, като кмет на община Симитли, съм категоричен, че работата в рудник „Ораново” е най-нископлатената в общината. Но също така съм категоричен, че това предприятие осигурява прехрана на стотици семейства в общината, на 262 семейства. Аз, като кмет на община Симитли, наясно с действителността, знам какво означава това предприятие за общината. Нека да бъда ясен: Кметът на община Симитли ще бъде последният човек, който ще иска затваряне на мината. Защото това би означавало 262-ма безработни, към което, знаете, общината не е безразлична.  Кметът на община Симитли не е за затваряне на мината,а  за осигуряването на безопасни условия на труд. Аз искам да спре смъртта в рудника. И нищо друго. Защото за 6 години загубихме шестима от нас.И нека ръководството на мината, в лицето на управителя й, господинът Валери Манов, спре със спекулациите. Нека спре с обидното отношение и към миньорите. Нямам интерес към минното дело, имам интерес към общината ни. А за мен общината са хората.Нямам нужда от показност и Пиар, както се изказват някои от мината. Нито пък имам нужда да трупам дивидент и да печеля симпатии особено при такива черни обстоятелства.
Доверието на местните го имам, което само ме задължава.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ЮЗДП и фирми на среща по проблемите в сектора

Директорът на ЮЗДП инж. Валентин Чамбов проведе традиционната годишна среща с представители на дърводобивни и дървопреработвателни фирми, във връзка със старта на кампанията по продажба на дървесина на първа тръжна сесия за следващата година. На срещата присъстваха фирми от бранша, работещи на територията на ЮЗДП. Преди дни от едно от сдруженията..

публикувано на 30.09.24 в 15:29
Георги Василев- началник сектор

Денонощен контрол срещу пияни и дрогирани шофьори в Пернишко

Нито една от взетите 183 проби за алкохол на водачи на МПС през изминалата седмица в област Перник не е дала положителен резултат, съобщи началникът на сектор „Пътна полиция” Георги Василев. Според полицейския шеф това се дължи на засиления контрол от страна на полицията. Отрицателни са били и 17-те проби за наркотици, има само един отказ за тестване..

публикувано на 30.09.24 в 13:40

Започна петото издание на конкурса „В страната на Справедливостта 2024 г.“

В Кюстендил беше дадено началото на петото издание на областния ученически конкурс „В страната на Справедливостта 2024 г.“. Тази година той е под мотото „Познавам и спазвам Закона!“. Окръжният съд, заедно с районните съдилища в Кюстендил и Дупница обявиха началото на конкурса, който е част от образователната програма „Съдебната власт – информиран..

публикувано на 30.09.24 в 13:32

Задържаха бракониер, ловувал край Сандански

След подаден сигнал за ловуващ незаконно мъж, служители на ТП ДГС Сандански организират проверка по Закона за лова в посочения в сигнала район - местността „Драголина“.  Лицето Николай К., придвижващо се с АТВ, е задържано да извършва незаконен лов. Мъжът е ловувал незаконно с бойна карабина, снабдена с оптични прибори за дневно и нощно..

публикувано на 30.09.24 в 10:38

Добивите на царевица и слънчоглед са спаднали с над 50%

Сушата в България е засегнала около 10 милиона декара и добивите на царевица и слънчоглед са спаднали с над  50% от нормалните за страната, съобщават за БНР от бранша. Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов е категоричен, че средствата, в размер на близо 11 милиона евро, с възможност за 200% национално..

публикувано на 30.09.24 в 10:24

МС решава за обезпечаване на съхранението на машините за гласуване

Очаква се кабинетът да приеме решение, с което да се обезпечи съхранението на машините за гласуване на предсрочния парламентарен вот на 27 октомври. Правителството: Не сме страна по договора за наем на помещение за съхранение на машините за гласуване Вчера от правителствената пресслужба информираха, че след допълнителни уточнения между..

публикувано на 30.09.24 в 09:47

115 години Народно читалище – Разлог

Концерт-спектакълът "Разходка из миналото“, посветен на 115 години от основаването на Народно читалище – Разлог „15 септември 1903-1909“ ще бъде представен на 30 септември от 18:00 часа на площада пред читалището. Концертът ще бъде с участието на самодейните колективи към читалището. Сценарият е на Велина Кулина, идеята за спектакъла е на..

публикувано на 30.09.24 в 09:29