Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къщата на пророчицата Ванга в местността „Рупите“ отвори врати за посетители

5
Снимка: Радио Благоевград


След повече от 17 години под ключ, днес домът на Ванга посрещна първите си гости. Къщата, построена през 1970 г., бе заключена веднага след смъртта на Ванга през август 1996 г. Приживе ясновидката завеща цялото си имущество на държавата. На 26 март миналата година къщата бе отворена за първи път след 17 години. Бившият областен управител Костадин Хаджигаев в присъствието на служители от община Петрич им предаде по опис съхраняваните в дома на Ванга вещи. Отварянето на къщата за посетители днес стана с водосвет, на който присъстваха прокурорът Димитър Вълчев, осиновен от ясновидката, художникът Светлин Русев, изписал храма "Света Петка Българска“, Нешка Робева – която бе близка с Ванга, представители на фондация „Ванга“, поклонници от България и чужбина. Прага на къщата на пророчицата днес прекрачиха хиляди миряни, които успяха да видят не само стаите, в които е живяла и мястото, където е предсказвала, но и предметите, които е ползвала приживе и да усетят духа й. Всичко това се случва на големия празник Благовещение не случайно. Преди точно 20 години, през 1994 година, е осветен и храмът „Света Петка“ в Рупите, изграден по волята и с дарения на Ванга. Откриването на къщата за посещения е първата от поредицата прояви, с които фондация "Ванга" ще отбележи 20-годишнината от откриването на храма. Празникът Благовещение е избран за събитието, тъй като това е и именния ден на Вангелия Гущерова, станала известна с името Ванга - на гръцки Вангелия означава благовестителка. Къщата на Ванга от днес е отворена, а всички поклонници могат да я посетят безплатно.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Нов обществен посредник на община Благоевград

Злата Ризова е новият обществен посредник на община Благоевград. Тя бе избрана с 2/3 от гласовете на общинските съветници, които присъстваха в зала „22 Септември“ в Благоевград. Вотът беше таен. Злата Ризова се пребори с другите двама конкуренти – Атанаска Ковачева и Даниела Ангелова. „Ще работя прозрачно и в полза на гражданите“, заяви..

публикувано на 29.03.24 в 11:07

Последен ден на хартиените рецепти за антибиотици

Днес е последният ден, в който лекари и зъболекари могат да изписват антибиотик на хартиена рецепта. Ще могат и през почивните дни, но за пациенти, които са потърсили спешна и неотложна медицинска помощ, а от понеделник антибиотиците ще се изписват само по електронен път. От 1 април медицинските специалисти няма да имат право да предписват антибиотик..

публикувано на 29.03.24 в 09:31

НОИ стартира програмата за профилактика в 50 бази

От днес Националният осигурителен институт започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за настоящата година. Договори са подписани с 50 бази, а парична помощ, която се предоставя на осигурените е за 10 дни. Покриват се нощувките -  до четири диагностични и терапевтични процедури дневно и частично 9 лева за храна на ден...

публикувано на 29.03.24 в 09:29

И не забравяйте: В неделя се местят стрелките с час напред!

На 31 март, неделя, преминаваме към лятното часово време. Преместваме часовниците е с един час напред. В 3:00 ч. през нощта стрелките трябва да покажат 4 часа. Към астрономическото време ще се върнем на  27 октомври.

публикувано на 29.03.24 в 09:25

Тестват сирените в Благоевград

Днес ще бъдат тествани сирените на територията на община Благоевград. От 9.00 ч. до 16.00 ч. ще се извърши профилактика на системата за ранно предупреждение и оповестяване на територията на града и малките населени места, съобщиха от общинския пресцентър.

публикувано на 29.03.24 в 07:34

Възможни прекъсвания на сигнала за района на Благоевград

Днес /29.03.2024/, между 09:00 и 17:00 часа, поради планирана техническа профилактика на предавателя излъчващ на честота 103.2MHz ултракъси вълни за района на Благоевград, са възможни прекъсвания на сигнала. По време на профилактиката може да слушате програмата на Радио Благоевград през сайта binar.bg.

публикувано на 29.03.24 в 07:31

Отново слънчево и топло

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температурите още ще се повишат и максималните ще бъдат между 21° и 26°, в София – около 21°. В планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от западната четвърт. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около..

публикувано на 29.03.24 в 05:37