Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къщата на Ванга в Рупите отвори врати за посетители

След повече от 17 години къщата на Ванга в Рупите отвори врати за посетители. В 11 часа архиерейският наместник отец Ангел и свещеникът в храм „Света Петка“ отец Живко отслужиха водосвет, а след това стотици миряни влезнаха в малката къща на пророчицата, за да видят не само стаите, в които е живяла и мястото, където е предсказвала, но и предметите, които е ползвала приживе и да усетят духа й. Благата вест достигна до стотици миряни, поклонници от цялата страна, които още от ранно утро се стекоха в святата местност, за да запалят свещ за здраве и да се помолят за по-добри дни. Сред тях бе и голямата треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева:

 Тя винаги ме посрещаше много мило. Запомнила съм и това, че имаше нужда от нас, а ние се притеснявахме да идваме, защото беше пълно с народ. Аз нито за миг не съм я забравила леля Ванга. Заветът на Ванга трябва всички да го помним. Тя мечтаеше за един обединен народ, за един народ, който да си помага, да не се караме, да не разваляме това, което природата ни е дала. Тя на всички липсва.

Този ден е празничен за всички, каза Иван Драмов, председател на фондация „Ванга“, и допълни:

Това е много и най-благата вест откакто съществува фондацията, тези мъчителни 18 години. Беше неприятно чувство да идват толкова много посетители, които са докосвали пряко и непосредствено голяма част от тях с леля Ванга, за да не могат да видят мястото, където тя е седяла, а и те където са седяли. Що се касае тук за възстановяване на всички вещи и предмети - наистина положи се голям труд, добре, че бяхме всички филмирали, скицирали, а и спомени, успяхме да наредим всичко така, както е било, почти автентично.

Къщата на Ванга от днес е отворена, а всички поклонници могат да я посетят всеки ден безплатно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!