Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата "Преображение Господне" в Боровец отбеляза храмовия си празник

Снимка: Радио Благоевград

Днес първата и единствена у нас дървена църква в курорта Боровец "Преображение Господне" отбеляза храмовия си празник и 80 години от освещаването си.

Много миряни от двете съседни духовни околии – Самоковската и Ихтиманската – от невръстни деца, младежи, цели семейства до хора с посребрени коси дойдоха на празника въпреки студеното и дъждовно време.

Тържествена света литургия и водосвет отслужи йерей Любомир Манов, след което по традиция освети и първото ранно узряло грозде от тазгодишната реколта, от което всички присъстващи на църковната служба миряни вкусиха. Църковната служба бе украсена с чудесните песнопения на дамския хор при Девическия манастир "Покров на Пресвета Богородица" в Самоков с диригент Димчо Тосков. Своето първо причастие след петдневния пост си взеха двайсетина миряни.

Църквата в Боровец е построена през далечната 1933 година с доброволни дарения от местни собственици на вили, известни и влиятелни общественици и учени, както и със средства на цар Борис III. Архитектът е от австрийски произход, а храмът е изграден в типичен готически алпийски стил Това му придава една уникалност, непривичност за останалите християнски църкви в страната, но се вписва чудесно в красивата рилска природа.

Боровецката дървена църква е една от забележителностите в района и е включена като обект в "Дестинация Рила - четири сезона" по реализиращият се европейски проект "Подкрепа за развитие на регионален маркетинг на туристическа дестинация - Самоков - Долна баня - Сапарева баня".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!