Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В област Благоевград до момента има три доказани лабораторно огнища на „син език“ – в Сатовча, Катунци и Симитли

В област Благоевград до момента има три доказани лабораторно огнища на „син език“ – в Сатовча, Катунци и Симитли. Това стана ясно на проведеното днес извънредно заседание на Областната епизоотична комисия, свикана от областния управител Димитър Димитров. На заседанието присъстваха директорите на Регионалната здравна инспекция д-р Лена Павлова и на Областната дирекция по безопасност на храните – д-р Михаил Бащавелов. Има изпратени проби за изследване от 78 животни от около 30 населени места. Резултатите все още не са пристигнали. Досега в област Благоевград от болестта „син език“ са умрели 81 животни, предимно овце, тъй като кози и говеда не боледуват, а са само преносители на болестта. Стопаните на умрели животни ще получат обезщетение ако са спазили законовите разпоредби – Закона за здравно-медицинската дейност, животните са идентифицирани, загробени в присъствието на ветеринарен лекар. На заседанието бяха взети и превантивни мерки срещу разпространението на болестта „син език“ - ограничаване движението на животни, определяне на площадки за загробване на животни, умрели от болестта, забраняват се пазарите на живи животни, възприемчиви към болестта, дезинфекция на всички съмнителни за заболяването помещения, където се отглеждат животни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Благоевград ще бъде домакин на „Занаят фест“

На 10, 11 и 12 май Благоевград ще бъде домакин на „Занаят фест“. Майстори от цялата страна ще възродят българските традиции и фолклор и ще превърнат площад „Македония“ в своеобразна работилница. Очакват се демонстрации на различни занаяти, в това число: пчеларство, везбарство, тъкачество, грънчарство, дърворезба, ножарство и т.н. Най-малките..

обновено на 10.05.24 в 07:19

В Благоевград разясняват безопасните условия на труд

Конференция, посветена на безопасността и здравето при работа, ще се състои днес от 11:00 часа в сградата на Община Благоевград. Повод за конференцията е проведената в началото на месец февруари информационна кампания, по инициатива на ИА „Главна инспекция по труда“, с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика, посветена на..

публикувано на 10.05.24 в 07:15

Облачно, с валежи в Южна България

Днес облачността ще бъде значителна, с валежи, главно в Южна България. Над североизточните райони ще има по-съществени разкъсвания и намаления па облачността.  Максималните температури ще бъдат между 13 и 18 градуса.

публикувано на 10.05.24 в 07:09

Бивш кадър на ГЕРБ е водач на листата на „Граждански блок” в Перник

Бивш кадър на ГЕРБ е водач на листата на „Граждански блок” в Перник. Д-р Александър Александров, който бе и депутат от ГЕРБ в 44-то Народно събрание отново атакува парламента, този път от регистрираната от бившия главен прокурор Иван Гешев коалиция.  В периода 2015-2017 година д-р Александров бе областен управител на Перник, а след това и депутат в..

публикувано на 09.05.24 в 15:58

Новият областен управител на Благоевград Георги Динев официално встъпи в длъжност

Със свое решение Министерският съвет назначи  новия областен управител на Благоевград Георги Динев. Досегашният губернатор Мария Димова предаде символично властта на Динев на церемония в областната администрация.   „Като свой и на цялата Областна администрация основен приоритет ще поставя провеждането на честни и свободни избори“ – каза..

публикувано на 09.05.24 в 15:47

С шествие отбелязаха Деня на Европа в Кюстендил

С шествие от централния площад "Велбъжд" до паметната плоча на загиналите кюстендилци във Втората световна война беше отбелязан Денят на Европа в Кюстендил. На събитието присъстваха кметът на Община Кюстендил Огнян Атанасов, областният управител Александър Пандурски, председателят на Общинския съвет, председателят на Общинския съвет на Съюза на..

публикувано на 09.05.24 в 15:18

Денят на Европа в Благоевград

Представители на местната и изпълнителната власт, хора на изкуството и образованието, както и жители на Благоевград, се включиха в официалното отбелязване на Деня на Европа. Началото на събитието бе поставено пред паметната плоча на загиналите във войните за свободата и независимостта на България, на площад „Георги Измирлиев – Македончето“...

публикувано на 09.05.24 в 14:14