Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разширен ректорски съвет се проведе в Югозападен университет „Неофит Рилски“-Благоевград



Разширен ректорски съвет се проведе в заседателната зала на ректората в Югозападен университет „Неофит Рилски“-Благоевград. Ректорът на университета в Благоевград проф. Иван Мирчев събра ректорското ръководство, както и деканите на всички факултети на извънреден съвет, седмица преди началото на учебната година. Основеният въпрос, който ректорът представи бе какви действия трябва да предприеме ръководството на университета, за да се реши въпроса с сградите, в които се помещават осемте корпуса на висшето училище.

Проф. Мирчев изрази възмущението си от това, че на последния Министерски съвет в последния момент е отпаднала точка 8, която е предвиждала за нуждите на университета да се отдаде сградата на бившия техникум по механотехника в Благоевград. Той заяви, че за съжаление сътрудничеството с общината и областната управа е затруднено, като предложи и генерално решение на проблема, за да бъдат удовлетворени всички институции. Мнозинството от деканите на факултети одобриха представения вариант. Професор Мирчев увери, че ще подаде молба отпадналата точка отново да влезе в министерски съвет, за което има подкрепата на служебния премиер проф. Георги Близнашки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Тунел Железница

Ограничение в тунел "Железница" на АМ "Струма"

Временно движението от км 99 до км 101, в тунел "Железница" на АМ "Струма" в посока Кулата се осъществява само в изпреварващата лента, поради аварирал тежкотоварен автомобил, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Активната лента е затворена за движение. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 10.05.24 в 18:44

Патронен празник на училище в Перник

С тържествен спектакъл бе отбелязан патронния празник на Средно училище с разширено изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон” в Перник. Тази година тържеството преминава под знака на 100-годишнината от построяването на сградата на училището, приютила първата гимназия в града и 200 години от издаването на Рибния буквар, съставен от патрона на училището..

публикувано на 10.05.24 в 15:34

Нов заместник областен управител на Кюстендил

Георги Джоглев e назначен за заместник-областен управител на област Кюстендил. Той сменя досегашния зам.-областен управител Мария Зарева-Йорданова. Георги Джоглев е с юридическо образование. Бил е дългогодишен директор на Областната дирекция на МВР в Кюстендил. Бил е и общински съветник в Общинския съвет – Кюстендил. Назначението става след..

публикувано на 10.05.24 в 15:27

Петгодишни станаха библиотекари за един ден

Децата от трета група на Детска градина „Роса” гостуваха в  детския отдел на Регионална библиотека "Димитър Талев" в Благоевград. Те влязоха в ролята на библиотекари, но под формата на игри, които организаторите специално бяха подготвили за тях. Инициативата е във връзка с професионалния празник на библиотекаря, който се отбелязва на 11 май...

публикувано на 10.05.24 в 14:39

Повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с 10%, а не с 11%

Повишението на пенсиите от 1-ви юли може да бъде с 10%, а не с 11%, както е заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година. Причината е в отчетената официално по-ниска инфлация от прогнозните разчети. Предложението се съдържа в проект на решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, научи БНР. Заседанието на..

публикувано на 10.05.24 в 12:57

15 паралелки очакват осмокласници наесен в Дупница

15 паралелки очакват осмокласници наесен в Дупница. Те са утвърдени от РУО – Кюстендил с държавния план-прием в гимназиите за 2024-2025 учебна година. Профилираните паралелки в СЕУ “Св. Паисий Хилендарски” остават две –  английски с испански език и испански с английски език.  В ПГ “Христо Ботев” ще има 4 профилирани паралелки 8 клас – математическа,..

публикувано на 10.05.24 в 12:54

Изборът „две в едно“ може да създаде проблеми

Смяната на членове на секционни избирателни комисии и изборът „две в едно“ може да създаде проблеми на предстоящите избори според председателя на Районната избирателна комисия в Кюстендил, Венцеслав Механджийски. Според Механджийски това, че предстоящите на 9 юни избори ще бъдат „две в едно“ може да създаде проблеми в секционните комисии. „Най-много..

публикувано на 10.05.24 в 10:58