Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мътна и кална питейна вода разболява жителите на сатовчанското село Плетена

Жителите на сатовчанското село Плетена се оплакват от рязко повишение на инфекциозните заболявания заради мътната и кална питейна вода. От две години е готова модерна пречиствателна станция, която обаче не е включена във водния цикъл. По-голямата част от водохващането на високопланинското село е от дерета. При дъжд и снеготопене водата е с нанони от пясък и камъни. Хората твърдят, че в резервоара имало и мъртви животни. За пречистване на водата в Плетена има реализирани два проекта с европейско финансиране: водни утаители за механично пречистване и модерна озонираща пречиствателна станция, през която обаче водата не минава. Експерти на ВиК- Благоевград обследват на място причините. Ако се окаже, че утаителите са несъвместими с пречиствателната станция, има вариант водата да се отвежда в тази на Сатовча и да се връща чиста в Плетена. При това положение инвестиции за над 300 хиляди лева ще останат безполезни паметници, признава кметът на общината д-р. Арбен Мименов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За мюсюлманите започва Курбан Байрам

От днес започва Курбан Байрам за мюсюлманите. Празникът продължава до 19-и юни.  Арифе – денят, в който мюсюлманите се подготвят за Курбан байрам Това е най-големият мюсюлмански празник, в памет на пророка Ибрахим, който е бил готов да пожертва сина си, за да покаже отдадеността и вярата си към Аллах.  За празника се раздава курбан на близки и..

публикувано на 15.06.24 в 19:19
Атанас Зафиров

БСП не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ и ДПС

БСП ще остане в опозиция и няма да подкрепи правителство с мандата нито на ГЕРБ, нито на ДПС, заяви избраният за временен председател на партията Атанас Зафиров:  Атанас Зафиров е избран за временен председател на БСП "Още един мит и упорито повтаряна лъжа, която беше разобличена на днешното заседание на Националния съвет - тезата за "търгашите",..

публикувано на 15.06.24 в 17:12

Заслепен от слънцето шофьор катастрофира край Благоевград

Лек автомобил е паднал тази сутрин в дере по пътя за село Бистрица, над Благоевград. По първоначална информация от ОД МВР - Благоевград, заслепен от слънцето водач на лек автомобил е излязъл извън пътното платно.  Жена, пътуваща в автомобила, е с фрактура на прешлен.

публикувано на 15.06.24 в 12:23

Село Мурено е домакин на фестивала за везба "Магична красота"

Фестивал на традиционната везба и плетиво „Магична красота“ ще се проведе на 15 юни в земенското село Мурено. Инициативата е на местното читалище „Н.Й. Вапцаров-1949“, а организатори са мултижанровият артист Поло Оконе, етнографът Цветана Манова, д-р Юлия Боева и основателят на ателие „Везба” Маргарита Георгиева. Фестивалът се провежда в деня, в..

публикувано на 15.06.24 в 09:05

11-и Национален фестивал „От Трън по-убаво нема”

За 11-ти пореден път днес град Трън посреща участниците в Националния фестивал на клубовете за български танци и любителски ансамбли „От Трън по-убаво нема”. Организатор е клуб „Бодифолк” – София в партньорство с община Трън, читалище „Надка Караджова”-София и местното читалище „Гюрга Пинджурова”. Фестивалът е традиционен и е с дългогодишна..

публикувано на 15.06.24 в 08:54

11 депутати от Благоевград влизат в НС

Централната избирателна комисия обяви депутатите, избрани за следващото Народно събрание като преди това прие заявленията на кандидатите, избрани в два района.Получилата най-много гласове на изборите за Народно събрание коалиция ГЕРБ-СДС ще има 68 депутати. Втората по численост парламентарна група - на ДПС - 47, "Продължаваме промяната-Демократична..

публикувано на 15.06.24 в 08:38

Започва фестивалът „Между Верила и Рила” в село Крайници

Над 700 участници се включват във второто издание на фолклорния фестивал „Между Верила и Рила”, който започва днес в дупнишкото село Крайници. Организатор е местното читалище „Развитие”, с подкрепата на Община Дупница. Заявка за участие са дали над 100 групи от цялата страна. Ще гостуват изпълнители от Перник, Пазарджик, Сандански, Петрич и..

публикувано на 15.06.24 в 07:20