Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Калуня-каля" на Георги Божинов беше представен в любимия град на автора Благоевград на неговия 91 рожден ден

10
Събитието откри водещият на предаването за литература "Страници" Валентин Дишев

Радио Благоевград започна много силно своята нова ежемесечна поредица от литературни събития "Литературни дни в Радио Благоевград" с автори и произведения, подбрани от водещия на предаването за литература "Страници" Валентин Дишев.  

В деня - 27 януари, в който се навършиха 91 години от рождението на Георги Божинов, неговият единствен роман "Калуня-каля" беше представен в Голямото концертно студио на Радио Благоевград. За автора и книгата му говориха писатели, които са познавали лично Георги Божинов - Никола Радев, Валентин Караманчев, Борислав Владиков, Красимира Кацарска и други. Сред присъстващите беше и една от дъщерите на Божинов - Яна. А водещ на събитието беше писателят, който е преоткрил романа - Деян Енев. В началото на миналата година писателят Деян Енев открива съвсем случайно на сергия край пазара в „Красно село“ книгата "Калуня-каля", издадена през 1988 година. Купува я за 2 лева и я прочита. Но всъщност нищо не е случайно – скоро Енев е убеден, че е открил един диамант на българската литература.  За по-малко от три месеца след отпечатването на романа под знака на Издателска къща „Хермес“ три тиража са напълно изчерпани.  Сега „Калуня-каля“ излезе в четвърти тираж. Издателството я обяви за свой български роман на годината, а по време на ежегодния Панаир на книгата забравеният шедьовър се сдоби с още две престижни годишни отличия: почетна награда от книжарници „Хеликон“ и „Златен лъв“ от Асоциация „Българска книга“ за издателски проект с най-голяма обществена значимост за 2014 година.

"Новото издание на "Калуня-каля" ще върне Георги Божинов в българската литература и ще пренареди челото ѝ. Защото Георги Божинов е един от най-големите български писатели. Мога да сравня "Калуня-каля" по писателско майсторство с "Татарската пустиня" на Дино Будзати или с "В очакване на варварите" на нобеловия лауреат - Дж.М.Кутси.  А по надникване в народния етос и разломите му - единствено с "Железният светилник" на Димитър Талев." - думи на Деян Енев. 

"Поразен съм – от езика, от натегнатия като пружина словоред, пружина, която мълниеносно се разгъва в читателското възприятие и го изпълва с кислород и възторг." - така Валентин Караманчев определя книгата. 

Различната гледна точка към Априлското въстание през погледа на помаците прави романа "Калуня-каля" интересен и необикновен. В героя Калуньо, носител на толкова добродетели и толкова грехове, раздиращи душата му, близките на Георги Божинов откриват самия него. Непримирим към всякаква несправедливост, Георги Божинов е бил смазван от комунистическия режим. "Странен" и "необщителен", но "много задълбочен" и "последователен" - така го определят хората, които са работили заедно с него в Благоевград. Благоевград е бил любимият му град. В него са преминали най-зрелите и силни години на писателя. Бил е кореспондент на в. „Литературен фронт“, БТА и в. „Труд“, често е оставал без работа заради журналистическите си дописки срещу режима. Но Благоевград има и сантиментална стойност за Георги Божинов. Неговият дядо Божин е воювал по тези земи по турско време и е починал тук. Писателят е бил влюбен във всичко в този край – природата, хората, нравите – и е признавал многократно, че за него това е най-красивото кътче на света.

Премиерата на „Калуня-каля“ навръх рождения ден на автора в любимия му град е своеобразен поклон към неговото огромно по значимост творчество.

Публиката имаше възможност да види и документалния филм "По закона на писателя" - за завръщането на "Калуня-каля" и за нейния автор Георги Божинов. Режисьор на филма е Давид Иерохам, оператор - Александър Стоянов. Лентата е с участието на: Деян Енев, Яна Божинова, Милка Рускова, Валентин Караманчев, Валентин Георгиев, Никола Радев, Кирил Караколев, Стойо Вартоломеев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Предизборен диспут по Радио Благоевград

Радио Благоевград провежда и излъчва предизборен диспут с представители на политическите формации, участници в изборите за членове на Народно събрание на 09.06.2024 г. Диспутът ще бъде излъчен на 16.05.2024 г., четвъртък - 10:05 – 12:00 ч. в ефира на Радио Благоевград и с видеострийм на фейсбук профила на радиото. Темата на..

публикувано на 15.05.24 в 15:02

Предизборен диспут по Радио Благоевград

Радио Благоевград провежда и излъчва предизборен диспут с представители на политическите формации, участници в изборите за членове на Европейски парламент от Република България на 09.06.2024 г. Диспутът ще бъде излъчен днес, 14.05.2024 г., 10:05 – 11:00 ч. в ефира на Радио Благоевград и с видеострийм на фейсбук профила на радиото...

публикувано на 14.05.24 в 09:11

Връчиха наградите на победителите в конкурса "Звезди в Радиото"

Наградите на тазгодишните победители в конкурса „Звезди в Радиото“ бяха връчени тази вечер на гала-концерт в Концертното студио на Радио Благоевград. На сцената се качиха близо 30 млади изпълнители изпълнители в областта на класическата, народната  и популярната музика. Организиратори на събитието са БНР Радио Благоевград и НХГ „Св. св. Кирил..

публикувано на 23.04.24 в 18:35

Музикален спектакъл „Споделено с приятели“ в концертното студио на Радио Благоевград

Радио Благоевград и ТВ Родина представиха тази вечер музикалния спектакъл „Споделено с приятели“. Съвместната инициатива се проведе в Концертно студио на Радио Благоевград и събра на едно място десетки любими изпълнители от Пиринския край.  Началото на концерта постави директорът на Радио Благоевград Рина Далева. Непреходни музикални изпълнения..

публикувано на 16.04.24 в 19:47

„Споделено с приятели“ - от българската фолклорна съкровищница

БНР – Радио Благоевград и Българската музикална телевизия „Родина“ представят eдна съвместна творческа продукция, за да бъде споделена с Вас. На 16-ти април, от 18:00 часа, е началото на музикалния спектакъл „Споделено с приятели“.  В Концертно студио - Радио Благоевград, ви каним да се насладим на непреходни музикални изпълнения от българската..

публикувано на 15.04.24 в 12:53

Ясни са победителите в конкурса „ЗВЕЗДИ В РАДИОТО - 2024”

Обявиха класирането на участниците в тринадесетото издание на конкурса „Звезди в Радиото”. Конкурсът е за млади изпълнители в областта на класическата, народната (автентична или обработена) и популярната музика и се провежда в три раздела – „Инструменталисти", "Фолклор" и "Популярна музика". Организира се от БНР Радио Благоевград и НХГ..

публикувано на 09.04.24 в 11:15

Стартира конкурсът "Звезди в радиото"

В Голямото концертно студио на Радио Благоевград започна 13-тото издание на конкурса „Звезди в радиото“, организиран от БНР Радио Благоевград, НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ Благоевград, със съдействието на Регионалното управление на образованието. Б лизо 60 деца от Югозапада ще имат възможност да представят своите изпълнения в категориите..

публикувано на 30.03.24 в 15:34