Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Регионалния исторически музей в Благоевград беше открита гостуваща изложба „Македония – спомени от Бялото море”

В 17 часа в залите на Регионалния исторически музей в Благоевград беше открита гостуваща изложба „Македония – спомени от Бялото море”, организирана съвместно със сдружение „Бяло море”. Тя включва повече от сто фотографии на оцелелите паметници на българското културно-историческо наследство в Егейска Македония. Всеки изкушен да се докосне до тези потънали светове от миналото ни, може да види стенописи и икони с надписи на български език, изображения на св. Седмочисленици, училищни сгради, надгробни паметници, вещи от бита, също изгледи от населени места, свързани с историята ни от периода на Първото българско царство, борбите на населението за църква, просвета и за национално освобождение. На представянето на експозицията, която може да бъде видяна до средата на март, присъстваха и двама от авторите – Елисавета Занешева и Радослав Христосков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Български триумф в Будапеща

България записа поредно силно участие и спечели четири титли и общо девет медала от 40-о Европейско първенство по художествена гимнастика, което завърши днес в зала "Ласло Пап" в унгарската столица Будапеща, предаде БТА. Националките завоюваха четири златни, два сребърни и три бронзови отличия, като сред тях са първите места в многобоя при жените, при..

публикувано на 26.05.24 в 19:23
Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев ще се срещне с генералния секретар на НАТО

Министър-председателят Димитър Главчев ще се срещне с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в понеделник, съобщиха от правителствената пресслужба. В Министерския съвет двамата ще разговарят на четири очи, след което ще се проведе среща в разширен формат с участието на министъра на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил..

публикувано на 26.05.24 в 16:17

Изложба на известния художник Георги Лазов се открива днес в Дупница

 Събитието е част от Майските празници на културата и е озаглавено “Радостта в очите на хората”. Организатори са Община Дупница и Историческият музей. Експозицията е подредена в Общинската художествена галерия и е посветена на 120 години от рождението на Георги Лазов. Тя включва 47 картини, масла и акварели. 16 от тях са от фонда на галерията, а..

публикувано на 26.05.24 в 09:26

Промяна в организацията на движението между Симитли и Благоевград

 Във връзка с очаквания  интензивен трафик от Гърция към България,   във времето от 11 до 21 часа днес  се въвежда промяна в организацията на движението между Симитли и Благоевград , съобщават от Агенция „ Пътна инфраструктура“. Камионите над 12 тона няма да  могат да пътуват в посока ГКПП „ Кулата“, а в  посока София ще могат да се движат само в..

публикувано на 26.05.24 в 07:01

Слънчева неделя

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони от западната половина на страната ще се развие купеста облачност, но само на изолирани места в планините ще превали и прегърми. Вятърът от изток-североизток временно ще се усили. Максималните температури ще бъдат между 20° и 25° градуса. Над планините ще бъде предимно слънчево, след обяд..

публикувано на 26.05.24 в 06:58

Генериран е и хеш кодът, който ще изписват машините за гласуване

Министерството на електронното управление, Българският институт по метрология и Българският институт за стандартизация удостовериха съответствието на машините за гласуване на изборите на 9 юни. Необходимите документи са изпратени в Централната избирателна комисия.  Генериран е и хеш кодът, който ще се изписва на контролната разписка на машината и на..

публикувано на 25.05.24 в 19:47

Над 930 сигнала за изчезнали деца у нас в последните 12 години

250 000 деца изчезват годишно в Европейския Съюз. Това сочи проучване, публикувано от ЕК през 2013 г. Това се равнява на изчезването на едно дете на всеки две минути. Над 85% от изчезналите са избягали от дома си или от институцията, в която са настанени. Всяка година на 25 май светът отбелязва Международния ден на изчезналите деца, посветен на..

публикувано на 25.05.24 в 14:29