Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди българи и гости от Европа и Азия предпочетоха Банско за Великденската си ваканция

Хотелите са запълнени, но все още могат да се намерят места в селата около курорта. Отличните условия за ски и кулинарното многообразие в заведенията направиха атрактивни пакетите за туристите. Българите предпочитат тридневна ваканция, а гостите от чужбина са резервирали четири и пет нощувки. Освен традиционните зимни туристи от Гърция, Македония, Сърбия, Турция и Великобритания, в дните около Великден Банско са предпочели и много гости от Израел. Празничното меню в заведенията включва задължителните Великденски гозби и символи. Местните хотелиери са заложили на прясно агнешко месо от фермите в Пирин и Родопите. Времето е слънчево, условията за ски в планината са прекрасни. С 20 процента е намалена цената на лифт картите, хотелиерите също предлагат отстъпки 30-40 процента. В храма „Света Троица“ се подготвят за посрещане на благодатния огън и Възкресение Христово. Нощната служба ще бъде в черквата, а Великденското шествие ще се пренесе на площада пред паметника на Свети Паисий Хилендарски, защото дворът на храма не може да събере хилядите празнуващи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Цъфнало цвеке шарено“ - вълнуваща среща с миналото предстои в Разлог

Демонстрация на автентични носии от цяла България в Разлог – града - пазител на традициите, ще бъде направена тази събота на площад „15 септември 1903“, пред Исторически музей. Ще бъде представена богата палитра от цветове, шевици и тъкани, събрани от частните колекции на Таня Граматикова, Диана Димова, д-р Сирхан Мустафов, Мирослав Димитров и..

публикувано на 13.06.24 в 10:58

Благотворително представление в Перник

Каубойска екшън комедия за деца представя премиерно в Перник „Балканска театрална фабрика“ /The Balkan Theatre Factory/. Представлението е по мотиви на разказите на Джоуъл Харис и е озаглавено „Дивия запад“. 60 от местата в залата театралната компания подарява на деца в неравностойно положение. Идеята на всяко представление да има 60 безплатни места за..

публикувано на 13.06.24 в 10:49

Детските школи в Благоевград с голям концерт

Годишен концерт „Мечта на сцена“ представят възпитаниците на Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Концертът ще се състои днес  в зала „Яворов“. Пред своите семейства и приятели талантливите деца на Благоевград ще покажат научено в школите на центъра. „Този годишен концерт ще бъде палитра от красотата на..

публикувано на 13.06.24 в 10:35

Д-р Стефан Николов спечели конкурса за управител на болницата в Дупница

Д-р Стефан Николов спечели конкурса за управител на Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Иван Рилски” в Дупница.  Настоящият изпълняващ длъжността управител получи оценка 5,50 на управленската си стратегия. Тя е за тригодишен период и предвижда обединяване на двете бази – бившите Транспортна и Военна болница, изграждане на фотоволтаик и..

публикувано на 13.06.24 в 09:58

Спортният балон в центъра на Перник е готов

Приключи работата по изграждането на новия спортен балон в Перник. Съоръжението се намира в градския парк и ще може да се ползва целогодишно от спортните школи в града, съобщиха от общината. Новата придобивка е на стойност 1 872 500 лв. Балонът е оборудван за шест вида спорт – баскетбол, волейбол, тенис на корт, футбол, хандбал и бадминтон. Настилката..

публикувано на 13.06.24 в 09:25

ЦИК установи над 8600 разлики в протоколите от вота за Европейски парламент

При повторната проверка на секционните протоколи от гласуването за Европейски парламент са установени над 8600 разлики в 2237 протокола. Несъответствията са между данните от първото въвеждане в изчислителните пунктове в Районните избирателни комисии, а после и в този в ЦИК.  С решение на комисията тези разлики са отстранени, а коректните данни за броя..

публикувано на 13.06.24 в 09:21

Храмов празник на черквата в село Хърсово

На Спасовден църковните настоятели на храма „Възнесение Господне” в благоевградското село Хърсово по традиция раздават курбан за здраве и канят всички жители и гости на селото да посетят черквата и да видят подобренията в нея и в средата, която я заобикаля.  Тази година всички ще бъдат посрещнати на входа на храма с постамент, върху който се..

публикувано на 13.06.24 в 09:15